Miękki Chleb Tostowy
Miękki Chleb Tostowy
Chlebek
ten jest lekki i bardzo puszysty, idealny do kanapek, ale także do robienia
francuskich tostów i stosowania w deserach. Plasuje się on gdzieś pomiędzy
chlebem a lekko słodkim ciastem. Można go spożywać na słodko lub na słono. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 286 kcal
W
tym: Białka 7.94 g | Tłuszcze 9.35 g | Węglowodany 43.95 g (w tym cukry 5.76 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 350 g mąki do ciast drożdżowych
- 110 ml
letniego mleka
- 40 g masła
- 7g drożdży instant lub 25 g
świeżych
- 1 jajko
- 60 ml
śmietany kremówki 30 %
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Masło
roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i odstawić do przestudzenia.
Mleko
wymieszać ze śmietanką i cukrem a następnie lekko podgrzać do temperatury min 30°C.
Dodać drożdże (instant lub świeże). Wymieszać i odstawić na ok 10 min w ciepłe miejsce,
aby drożdże podjęły pracę.
W
tym czasie mąkę przesiać do misy miksera. Dodać jajko, roztopione masło i sól. Wymieszać
łyżką. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i rozpocząć proces wyrabiania ciasta.
W przypadku miksera należy użyć haka do wyrabiania ciast i wyrabiać ok 10 min
aż ciasto całkowicie będzie odklejać się od ścianek misy. W przypadku
wyrabiania ręcznego, ciasto należy wyrabiać min 20 min. Nie podsypywać zbyt dużo
mąki. Ciasto będzie dość klejące więc najlepiej nasmarować dłonie oliwą, aby
łatwiej można było z nim pracować.
Z
ciasta uformować kulkę i ułożyć w nasmarowanej oliwą misce. Misę przykryć
szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na min 1h, aby ciasto podrosło.
Prostokątną
foremkę o wymiarach ok 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką lub nasmarowany oliwą blat i od razu
podzielić na 4 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć dłonią na prostokąt a
następnie złożyć go na trzy razy do środka względem dłuższego boku (patrz
VIDEO).
Złożone
ciasto zwinąć tym razem względem krótszego boku w ciasny rulon i ułożyć w
foremce. Tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta.
Foremkę
z ciastem nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić ponownie na 1h w ciepłe
miejsce, aby ciasto wyrosło.
W
tym czasie przygotować glazurę.
Łyżkę
masła roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i dodać do niego łyżkę
miodu. Całość dokładnie wymieszać.
Piekarnik
rozgrzać do 175°C (górna/dolna grzałka) lub do 165°C (termoobieg).
Wyrośnięte
ciasto posmarować obficie glazurą a następnie wstawić do rozgrzanego
piekarnika.
Piec
przez 25 -30 min.
Po
upieczeniu raz jeszcze przesmarować wierzch glazurą miodową (opcjonalnie) i
odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz