Focaccia z Oliwkami i suszonymi Pomidorami
Focaccia z Oliwkami i suszonymi Pomidorami
Focaccia
to potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy
(samo ciasto). Są różne rodzaje Focaccia, od suchego, z solą i ziołami
(rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami
i oliwkami. Zazwyczaj podawana jest na ciepło. Podaje się ją przeważnie przed
posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz jako dodatek do innych potraw.
Focaccia różni się od zwykłych, słodkich wypieków przede wszystkim dodatkiem
oliwy. Musi być nią wręcz nasączona i przesiąknięta, aby smakowała idealnie.
Można przygotować ją także w wersji na ,,słodko”. Polecam wypróbować także
przepis na Focaccię z cynamonem
https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/07/focaccia-z-cynamonem.html
Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 328 kcal
W
tym: Białka 10.47 g | Tłuszcze 12.50 g | Węglowodany 42.74 g (w tym cukry 0.93 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 340 g mąki typu 00 (tzw.: mąka włoska do pizzy)
- 200 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- zielone lub czarne oliwki
- suszone pomidory w oleju
- małe kapary
- min mozzarella
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków
świeżej)
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z ziłami
- sos balsamiczny
- oliwa czosnkowa
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W
misie miksera umieścić przesianą przez sito mąkę, oliwę z oliwek i sól. W
ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać łyżkę mąki oraz drożdże. Wymieszać i odstawić
na 15 min w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę.
Gdy
rozczyn drożdżowy będzie już aktywny przelać go do misy miksera i przy pomocy
nakładki z hakiem do wyrabiania ciasta wyrobić miękkie i bardzo elastyczne
ciasto. Proces wyrabiania powinien potrwać ok 10 min. Ciasto będzie dość kleiste
i dość luźne. Dłonie obficie nasmarować oliwą i z wyrobionego ciasta uformować kulkę.
Umieścić ją w szklanej lub plastikowej misie również wysmarowanej oliwą. Misę
nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aby ciasto chwilę
odpoczęło i trochę wyrosło.
W tym
czasie prostokątną formę posmarować warstwą oliwy.
W
formie umieścić lekko wyrośnięte ciasto, skropić je oliwą i kilkukrotnie
poskładać na trzy części do środka (patrz video).
Ciasto
lekko rozciągnąć po dnie formy a następnie przykryć folią spożywczą oraz
bawełnianą ściereczką i odstawić ponownie na 1 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
i podwojenia objętości.
W
tym czasie przygotować ulubione dodatki i przyprawy. Dodatki najlepiej pokroić
w mniejsze kawałki a przyprawy wymieszać ze sobą.
Kolejnym
krokiem jest uformowanie Focaccii.
Wyrośnięte
ciasto skropić oliwą z oliwek lub na tym etapie można użyć oliwy smakowej np.:
czosnkowej, i takie właśnie użyłam. Następnie delikatnie, opuszkami palców
porobić w cieście charakterystyczne wgłębienia. Wierzch oprószyć mieszanka
przypraw a następnie poukładać pokrojone dodatki. Na koniec całość raz jeszcze
delikatnie powgniatać palcami i wierzch oprószyć świeżo mieloną solą himalajska
i pieprzem.
Formę
ponownie luźno nakryć folia spożywczą i kolejny raz odstawić na 1 h w ciepłe
miejsce do odpoczynku.
Po
tym czasie piekarnik rozgrzać do 230 °C (górna/dolna grzałka).
Z ciasta
usunąć folie i wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 min.
Po
upieczeniu Focaccię delikatnie wyjąc z formy na blat, pokroić ostrym nożem na
kawałki i od razu podawać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako
samodzielną przekąskę.
Focaccia
idealnie smakuje maczana w niewielkiej ilości oliwy z oliwek wymieszanej z
odrobiną sosu balsamicznego.
Smacznego
😊
Komentarze
Prześlij komentarz