Focaccia z Oliwkami i suszonymi Pomidorami

Focaccia z Oliwkami i suszonymi Pomidorami

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (samo ciasto). Są różne rodzaje Focaccia, od suchego, z solą i ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana jest na ciepło. Podaje się ją przeważnie przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz jako dodatek do innych potraw. Focaccia różni się od zwykłych, słodkich wypieków przede wszystkim dodatkiem oliwy. Musi być nią wręcz nasączona i przesiąknięta, aby smakowała idealnie. Można przygotować ją także w wersji na ,,słodko”. Polecam wypróbować także przepis na Focaccię z cynamonem

https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/07/focaccia-z-cynamonem.html

Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 328 kcal

W tym: Białka 10.47 g | Tłuszcze 12.50 g | Węglowodany 42.74 g (w tym cukry 0.93 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 340 g mąki typu 00 (tzw.: mąka włoska do pizzy)

- 200 ml ciepłej wody

- 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru

- 3 łyżki oliwy z oliwek

 


Dodatkowo:

 

- zielone lub czarne oliwki

- suszone pomidory w oleju

- małe kapary

- min mozzarella

- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli

- 1 łyżeczka oregano

- 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej)

- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z ziłami

- sos balsamiczny

- oliwa czosnkowa

- oliwa z oliwek



Przygotowanie:

 

W misie miksera umieścić przesianą przez sito mąkę, oliwę z oliwek i sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać łyżkę mąki oraz drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę.

Gdy rozczyn drożdżowy będzie już aktywny przelać go do misy miksera i przy pomocy nakładki z hakiem do wyrabiania ciasta wyrobić miękkie i bardzo elastyczne ciasto. Proces wyrabiania powinien potrwać ok 10 min. Ciasto będzie dość kleiste i dość luźne. Dłonie obficie nasmarować oliwą i z wyrobionego ciasta uformować kulkę. Umieścić ją w szklanej lub plastikowej misie również wysmarowanej oliwą. Misę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aby ciasto chwilę odpoczęło i trochę wyrosło.

W tym czasie prostokątną formę posmarować warstwą oliwy.

W formie umieścić lekko wyrośnięte ciasto, skropić je oliwą i kilkukrotnie poskładać na trzy części do środka (patrz video).

Ciasto lekko rozciągnąć po dnie formy a następnie przykryć folią spożywczą oraz bawełnianą ściereczką i odstawić ponownie na 1 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

W tym czasie przygotować ulubione dodatki i przyprawy. Dodatki najlepiej pokroić w mniejsze kawałki a przyprawy wymieszać ze sobą.

Kolejnym krokiem jest uformowanie Focaccii.

Wyrośnięte ciasto skropić oliwą z oliwek lub na tym etapie można użyć oliwy smakowej np.: czosnkowej, i takie właśnie użyłam. Następnie delikatnie, opuszkami palców porobić w cieście charakterystyczne wgłębienia. Wierzch oprószyć mieszanka przypraw a następnie poukładać pokrojone dodatki. Na koniec całość raz jeszcze delikatnie powgniatać palcami i wierzch oprószyć świeżo mieloną solą himalajska i pieprzem.

Formę ponownie luźno nakryć folia spożywczą i kolejny raz odstawić na 1 h w ciepłe miejsce do odpoczynku.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 230 °C (górna/dolna grzałka).

Z ciasta usunąć folie i wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 min.

Po upieczeniu Focaccię delikatnie wyjąc z formy na blat, pokroić ostrym nożem na kawałki i od razu podawać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako samodzielną przekąskę.

Focaccia idealnie smakuje maczana w niewielkiej ilości oliwy z oliwek wymieszanej z odrobiną sosu balsamicznego.






Smacznego 😊

Komentarze

Popularne Posty