Wieprzowina w Sosie Śmietanowo - Kurkowym (Multicooker / Szybkowar)
Wieprzowina w Sosie Śmietanowo -
Kurkowym
(Multicooker
/ Szybkowar)
Aromatyczne,
delikatne i rozpływające się w ustach mięso z pysznym sosem śmietanowo –
kurkowym to idealna propozycja na smaczny obiad. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 93 kcal
W
tym: Białka 10.55 g | Tłuszcze 3.23 g | Węglowodany 2.90 g (w tym cukry 0.89 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 700 g mięsa wieprzowego np. polędwiczka,
łopatka, schab
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 duża cebula
- 300 g kurek (świeżych lub mrożonych)
- 250 ml bulionu drobiowego
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml śmietanki 30%
- 2½ łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić i osuszyć na ręczniku papierowym.
Następnie pokroić na małe kotlety o grubości ok 1½ cm. Roztłuc tłuczkiem do
mięsa na grubość ok 8 mm. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Cebulę posiekać w drobna kostkę.
Świeże kurki umyć pod bieżącą wodą. Mrożone wcześniej
rozmrozić i opłukać wodą. W racie potrzeby pociąć na mniejsze kawałki.
Bulion wymieszać z winem i mąką tak, aby nie było
grudek z mąki.
W misie Multicookera umieścić masło klarowane i włączyć
program PODSMAŻANIE (na min 15 min).
Dodać posiekana cebulę, dusić ok 4 min często
mieszając.
Do podsmażonej cebuli dodać kurki, wymieszać i dusić
przez ok 5 min., często mieszając.
Następnie dodać mięso i całość podsmażać do końca
programu. Mięso w trakcie kilkukrotnie przewrócić.
Gdy program zakończy pracę otworzyć pokrywę urządzenia
dodać śmietankę i całość wymieszać. W razie potrzeby danie doprawić wg własnych
preferencji ulubionymi przyprawami.
Włączyć program ZAGĘSZCZANIA SOSU.
Po zakończeniu podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami
np.: z ziemniakami, warzywami, kaszą, ryżem itp.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz