Popovers / Yorkshire Pudding
Popovers / Yorkshire Pudding
Pyszna
chrupiąca skórka i właściwie pusty środek to charakterystyczna cecha bułeczek, które
w USA nazywane są Popovers a w Anglii Yorkshire Pudding. Te fikuśne wypieki trochę
przypominają ptysie tylko bez kremu i są bardziej pieczywem niż ciastem. Można podawać je do dań mięsnych jak i na
słodko z cukrem pudrem lub konfiturą. Najsmaczniejsze
są na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy ich skórka jest jeszcze mocno chrupiąca,
ale po ostudzeniu smakują równie dobrze. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 67 g): 144 kcal
W
tym: Białka 6.10 g | Tłuszcze 6.81 g | Węglowodany 14.47 g (w tym cukry 0.48 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na 12 sztuk)
- 225 g mąki typu 450
- ½ łyżeczki soli
- 6 jajek
- 200 ml mleko
- ok 50 ml oleju rzepakowego (12 łyżeczek)
Przygotowanie:
Wszystkie
składniku muszą mieć temperaturę pokojową.
W
misie miksera umieścić Jajka z solą i ubić na jasną i puszystą masę.
Do ubitych
jajek dodać mąkę i całość ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Następnie nie przerywając miksowania zacząć dodawać mleko (w min trzech turach).
Masa zacznie robić się dość rzadka i taka ma być.
Gotową
masę odstawić w chłodne miejsce na ok 30 min, aby ciasto odpoczęło.
W
tym czasie piekarnik rozgrzać do 220°C przy opcji z termoobiegiem lub do 240°C
w opcji górna/dolan grzałka.
W każdym
otworze na Muffinki umieścić po jednej łyżeczce oleju rzepakowego. Przy pomocy pędzelka
natłuścić również ich boki. Foremkę z olejem wstawić do nagrzanego piekarnika
na ok 5 min, aby olej mocno się rozgrzał.
Ostrożnie
wyjąc blaszkę z piekarnika i wypełnić każdy otwór porcją ciasta (do max ¾ wysokości
foremki).
Foremkę
natychmiast wstawić z powrotem do gorącego piekarnika i piec bułeczki przez
20-25 min pod żadnym pozorem nie otwierając drzwiczek piekarnika w trakcie
pieczenia.
Po
upieczeniu bułeczki wyłożyć na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby
odsączyć je z nadmiary tłuszczu.
Podawać
od razu, gdy są jeszcze ciepłe. Następnie przechowywać w szczelnym pojemniku w
temperaturze pokojowej.
Przed
kolejnym podaniem bułeczki można krótko podpiec ponownie w piekarniku, aby
nadać im chrupkości.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz