Pierś z Kurczaka w Sosie Pieczarkowo - Cebulowym (Multicooker / Szybkowar)
Pierś z Kurczaka w Sosie Pieczarkowo -
Cebulowym
(Multicooker
/ Szybkowar)
Polecam
gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker –
Philips HD2151/40
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 72 kcal
W
tym: Białka 8.42 g | Tłuszcze 2.96 g | Węglowodany 2.34 g (w tym cukry 1.17 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 duże cebule
- 500 g małych pieczarek
- 200 ml bulionu drobiowego
- 100 ml wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka klarowanego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 80 ml śmietanki 30 %
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
Piersi z kurczaka umyć w letniej wodzie i pokroić w
plastry o grubości ok 1 cm.
Mąkę wymieszać w wodzie, aby nie powstały grudki.
W misie Multicookera umieścić klarowane masło i
uruchomić program PODSMAŻANIE na ok 10 min.
Na maśle zeszklić cebulę przez ok 5 min. Dodać pokrojone
pieczarki i dusić całość do końca programu od czasu do czasu mieszając.
Następnie wlać bulion oraz wodę z mąką i dodać pokrojone
piersi z kurczaka. Wymieszać. Dodać przyprawy i zamknąć pokrywę urządzenia.
Ustawić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM / DRÓB.
Po zakończeniu programu dodać śmietankę i całość wymieszać, w razie potrzeby doprawić wg własnych preferencji. Ustawić program ZAGĘSZCZANIA SOSU.
Podawać od razu po zakończeniu programu z ulubionymi
dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz