Earl Grey Bubble Tea
Earl Grey Bubble Tea
Bardzo
łatwa w przygotowaniu domowa herbata bąbelkowa, słodka, aromatyczna z miękkimi kulkami,
z tapioki które w tym napoju stanowią główny
punkt programu. Bubble Tea to popularny napój z Tajwanu, który jest kremowym
napojem na bazie mleka i herbaty z ciepłymi i ciągnącymi się perełkami tapioki obficie
wypełniającymi dno szklanki, które można zassać przez dużą słomkę i żuć jak
owocowe żelki. Inne nazwy dla herbaty bąbelkowej z jakimi można się spotkać to
: herbata mleczna, herbata perłowa, herbata z tapioki, herbata boba, boba nai
cha, herbata z pianką mleczną.
Perły Boba
powstają z częściowo ugotowanej mąki z tapioki – rafinowanej skrobi
pozyskiwanej z korzenia manioku. Boba jest bezglutenowa i w stanie naturalnym pozbawiona
smaku. Słodki smak kuleczkom nadaje syrop, w którym się je gotuje lub po
ugotowaniu zalewa i przechowuje. Boba można dodawać zarówno do gorących jak i
zimnych napojów, w tym gorących herbat lub owocowych koktajli. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (300 ml): ok 248 kcal
W
tym: Białka 3.30 g | Tłuszcze 3.20 g | Węglowodany 51.15 g (w tym cukry 29.55 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na ok 4 porcje po 300
ml)
- 8 torebek herbaty Earl Grey
- 400 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 160 g czarnych perełek tapioki (można kupić je np.:
na allegro)
- 200 g cukru
- 800 ml wrzątku
- kostki lodu
W
pierwszej kolejności należy zaparzyć bardzo mocna herbatę. Czyli min 8 torebek
herbaty zalać ok 700 ml wrzącej wody, dzbanek przykryć pokrywką i odstawić do
całkowitego ostygnięcia.
W
tym czasie ugotować perełki tapioki.
Do
ok 700 ml gotującej się wody dodać cukier i wymieszać aż całkowicie się w niej
rozpuści. Następnie wsypać kuleczki z tapioki i często mieszając gotować zgodnie
z czasem podanym na opakowaniu. W zależności od producenta i wielkości kuleczek
czas gotowania może być różny. Generalnie zasada jest taka, że kuleczki są
gotowe gdy staną się przeźroczyste a po spróbowaniu miękkie jak żelki i lekko
ciągnące. Gotowe kuleczki pozostawić w powstałym syropie do ostygnięcia.
Przygotowanie
końcowe:
Duże
szklanki wypełnić porcja przestudzonych perełek z tapioki wraz z kilkoma
łyżkami syropu (kuleczki powinny wypełniać ok ¼ szklanki).
Następnie
szklanki wypełnić kostkami lodu. Wlać po ok 100 ml mleka i wymieszać. Na koniec
szklanki uzupełnić wystudzona herbatą i od razu podawać.
Smacznego
😊
Komentarze
Prześlij komentarz