Dorsz na Parze z Kremowym Ryżem (Multicooker / Szybkowar)
Dorsz na Parze z Kremowym Ryżem
(Multicooker
/ Szybkowar)
Zdrowe
i szybkie danie. Dorsz przygotowany na parze jest niesamowicie soczysty i
pyszny. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 147 kcal
W
tym: Białka 11.49 g | Tłuszcze 2.15 g | Węglowodany 20.26 g (w tym cukry 0.40 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 500 g polędwiczek z dorsza
- ½ łyżeczki soli + 1 łyżeczka do ugotowania ryżu
- ½ łyżeczki pieprzu
- sok z jednej cytryny
- 200 g białego ryżu
- 250 ml wody
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Polędwiczki z dorsza umyć a następnie osuszyć w
ręczniku papierowym. Natrzeć z każdej strony sokiem z cytryny i oprószyć solą
oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na czas przyrządzania ryżu.
Ryż kilkukrotnie dokładnie wypłukać w zimnej wodzie.
Wypłukany ryż przełożyć do misy Multicookera. Zalać wodą i mlekiem oraz dodać 1
łyżeczkę soli i masło. Wymieszać.
Zamknąć pokrywę i włączyć program RYŻ.
Gdy urządzenie zakończy pracę w opcji RYŻ, ryż przełożyć
do innego garnka, garnek przykryć pokrywką i całość owinąć w ręcznik lub koc, aby
podtrzymać temperaturę ryżu.
Do misy Multicookera wlać gorącą wodę do wysokości
pierwszej dolnej podziałki. Ostrożnie włożyć tackę do gotowania na parze i
ułożyć na niej przygotowane wcześniej polędwiczki z dorsza. Zamknąć pokrywę
urządzenia i włączyć program GOTOWANIE NA PARZE / OWOCE MORZA.
Ryba wg programu będzie gotowa w 8 min.
Gotowego dorsza podawać od razu z kremowym ryżem i
ulubionymi dodatkami np.: surówka z kiszonej kapusty.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz