Butterfly Pea Bubble Tea
Butterfly Pea Bubble Tea
Niebieska
herbata z żelowymi perełkami tapioki jest pyszna, a jej przepiękny niebieski kolor
jest całkowicie naturalny, ponieważ herbata Butterfly Pea suszone kwiaty grochu
motylkowego. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (400 ml): ok 219 kcal
W
tym: Białka 3.45 g | Tłuszcze 3.20 g | Węglowodany 43.78 g (w tym cukry 12.18 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na ok 2 porcje po ok 400
ml)
- 10 suszonych kwiatków Butterfly Pea
- 500 ml gorącej wody do zaparzenia herbaty
- ± 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 100 g czarnych perełek tapioki (można kupić je np.:
na allegro)
- ok 500 ml wrzątku do ugotowania perełek tapioki
- 100 g cukru
- kostki lodu
W
pierwszej kolejności należy przygotować niebieską herbatę.
Suszone
kwiatki Butterfly Pea zalać 500 ml wrzącej wody, wymieszać, dzbanek przykryć
pokrywką i odstawić na bok, aby herbata się zaparzyła (ok 15 min). Po
zaparzeniu przecedzić przez gęste sito i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
*Dzień wcześniej można zaparzyć odrobine
słabszy wywar, wystudzić i rozlać do foremek na lód. Foremki wstawić do
zamrażarki a w ten sposób uzyskamy błękitne kostki lodu które dodatkowo wzmocnią
efekt wizualny naszego napoju.
W
tym czasie ugotować perełki tapioki.
Do
ok 500 ml gotującej się wody dodać cukier i wymieszać aż całkowicie się w niej
rozpuści. Następnie wsypać kuleczki z tapioki i często mieszając gotować zgodnie
z czasem podanym na opakowaniu. W zależności od producenta i wielkości kuleczek
czas gotowania może być różny. Generalnie zasada jest taka, że kuleczki są
gotowe gdy staną się przeźroczyste a po spróbowaniu miękkie jak żelki i lekko
ciągnące. Gotowe kuleczki pozostawić w powstałym syropie do ostygnięcia.
Przygotowanie
końcowe:
Duże
szklanki wypełnić porcją przestudzonych perełek z tapioki wraz z kilkoma
łyżkami syropu (kuleczki powinny wypełniać ok ¼ szklanki).
Następnie
szklanki wypełnić kostkami lodu. Wlać po ok 100 ml przestudzonej herbaty
Butterfly Pea i na koniec szklanki
uzupełnić/wypełnić zimnym mlekiem. Wymieszać.
Podawać
od razu z grubą rurką 😉.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz