Biała Bubble Tea z Mango
Biała Bubble Tea z Mango
Dla
mnie mango kojarzy się z latem, a że zima wciąż nie odpuszcza i na letnie,
gorące dni przyjdzie nam jeszcze poczekać to już dziś watro choć na chwilę sobie
je przybliżyć poprzez pyszny i aromatyczny napój! Połączenie
pulpy ze słodkiego mango z białą herbatą o słomkowej barwie i unikalnym smaku jest
wręcz idealne a tapiokowe perełki dodatkowo dopełniają całość. Biała Herbata wyróżnia
się subtelnym smakiem i zapachem. Ponieważ obórka liści ogranicza się do
procesu więdnięcia a następnie suszenia to jest ona źródłem antyoksydantów o
dobroczynnym działaniu na organizm człowieka. Właściwości białej herbaty to
m.in. korzystny wpływ na poziom cholesterolu, funkcjonowanie układu
odpornościowego czy wspieranie procesu odchudzania. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (300 ml): ok 382 kcal
W
tym: Białka 0.90 g | Tłuszcze 0.80 g | Węglowodany 45.00 g (w tym cukry 12.00 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na ok 2 porcje po 300
ml)
- 5 torebek białej herbaty
- 200 ml gorącej wody do zaparzenia herbaty (max temperatura
80°C)
- 200 g pulpy z mango
- 100 g czarnych perełek tapioki (można kupić je np.:
na allegro)
- ok 500 ml wrzątku do ugotowania perełek tapioki
- 100 g cukru
- kostki lodu
W
pierwszej kolejności należy zaparzyć bardzo mocną herbatę. Czyli min 5 torebek białej
herbaty zalać ok 200 ml gorącej wody (aby w pełni wykorzystać dobroczynne
właściwości białej herbaty i cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem,
temperatura do jej zaparzeni nie może przekraczać 80°C). Dzbanek przykryć
pokrywką i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W
tym czasie ugotować perełki tapioki.
Do
ok 500 ml gotującej się wody dodać cukier i wymieszać aż całkowicie się w niej
rozpuści. Następnie wsypać kuleczki z tapioki i często mieszając gotować zgodnie
z czasem podanym na opakowaniu. W zależności od producenta i wielkości kuleczek
czas gotowania może być różny. Generalnie zasada jest taka, że kuleczki są
gotowe gdy staną się przeźroczyste a po spróbowaniu miękkie jak żelki i lekko
ciągnące. Gotowe kuleczki pozostawić w powstałym syropie do ostygnięcia.
Przygotowanie
końcowe:
Duże
szklanki wypełnić porcja przestudzonych perełek z tapioki wraz z kilkoma
łyżkami syropu (kuleczki powinny wypełniać ok ¼ szklanki).
Następnie
szklanki wypełnić kostkami lodu. Wlać po ok 100 g pulpy z mango i na koniec
szklanki uzupełnić/wypełnić wystudzoną białą herbatą. Wymieszać.
Podawać
od razu z grubą rurką 😉.
Smacznego
😊
Komentarze
Prześlij komentarz