Syrop Butterfly Pea
Syrop Butterfly Pea
Butterfly Pea Tea, czyli Klitoria Ternateńska to roślina tradycyjnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Naturalnie występuje w Afryce, jednak spotkać można ją również w innych częściach świata (np. w Indonezji i Ameryce)
- usprawnia pracę mózgu
- poprawia odporność
- wykazuje działanie
przeciwgorączkowe i przeciwbólowe
- działa moczopędne
- pozytywnie wpływa
układ nerwowy i hamuje demencję,
- redukuje poziom stresu
- stanowi pomoc w
usuwaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.
- antocyjany —
odpowiadają za niebieski kolor rośliny; wykazują działanie antynowotworowe, pozytywnie
wpływają na oczy, skórę i włosy,
- liczne flawonoidy
— zawierają właściwości antyoksydacyjne,
- laktony —
działają przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i antywirusowo,
- fitosterole — mają
wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu,
- terpenoidy — wykazuje
właściwości przeciwzapalne.
Napar przygotowany z Klitorii
ma lekko ziołowy aromat i smak. Można spożywać go na ciepło i na zimno. Po
dodaniu soku z cytryny napar zmienia swój kolor na fioletowo-różowy.
Niebieska herbata to także
bogactwo witamin tj.: C, B, A
Kwiaty Klitorii Ternateńskiej są znakomitym źródłem w 100% naturalnego niebieskiego barwnika. Dzięki temu idealnie nadają się do barwienia potraw, deserów, lodów, ryżu, kaszy, napojów i drinków. Ten niezwykły napar można także użyć jako barwnika do tkanin, by stworzyć niepowtarzalny odcień.
Kaloryczność Syropu w 100 g: 93 kcal
W
tym: Białka 0.04 g | Tłuszcze 0.04 g | Węglowodany 23.11 g (w tym cukry 23.03 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki na syrop Butterfly Pea:
- 10 suszonych kwiatków Butterfly Pea
- 1 litr gorącej wody
- 300 g białego cukru
- 3 gwiazdki anyżu
Kwiatki Klitorii Ternateńskiej i gwiazdki anyżu umieścić w dużym dzbanku i zalać gorącą wodą. Wymieszać a następnie dodać cukier i zacząć podgrzewać.
Gotować napar przez ok 10 min często mieszając.
Następnie przecedzić przez sitko i rozlać do czystych, sparzonych wcześniej wrzątkiem butelek.
Odstawić do wystygnięcia a następnie przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz