Rollsy z Piernikowym Nadzieniem
Rollsy z Piernikowym Nadzieniem
To chyb
najlepsze bułeczki drożdżowe na świecie 😊. Za sprawą korzennego nadzienia są mega aromatyczne.
Dodatkowo bardzo mięciutkie i niesamowicie pyszne w każdym
kęsie. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 344 kcal
W
tym: Białka 7.16 g | Tłuszcze 12.51 g | Węglowodany 50.94 g (w tym cukry 27.24 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 440 g mąki pszennej typu 650
- 120 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- 6 żółtek
- 10 g drożdży instant
- 180 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru trzcinowego
- 3 łyżki kremu o smaku korzennych ciasteczek
https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2023/01/krem-o-smaku-korzennych-ciasteczek.html
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
Składniki
na lukier:
- 200 g serka śmietankowego
- 40 g miękkiego masła
- 30 ml mleka 3,2% (±2 łyżki)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 170 g cukru pudru
Przygotowanie:
W
misie miksera umieścić mąkę, mleko, drożdże, cukier i żółtka. Wyrabiać aż
wszystkie składniki się ze sobą połączą. Dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto
przez min 10 min aż będzie elastyczne i gładkie.
Z
ciasta uformować kulkę. Umieścić ją w lekko natłuszczonej misie, przykryć i
odstawić na ok 2 h w ciepłe miejsce lub do momentu aż ciasto potroi swoją
objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Cukier dokładnie wymieszać z przyprawami a
krem o smaku ciasteczek wyjąć z lodówki, aby zmiękł.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, krótko wyrobić, aby odpowietrzyć ciasto
a następnie rozwałkować je na prostokąt o wymiarach ok 40 x 50 cm i grubości ok
8 mm. Wierzch posmarować kremem a następnie oprószyć mieszanką cukru i przypraw.
Zacząć zwijać ciasto w ciasny rulon względem krótszego boku. Miejsce złączenia się
ciasta skleić palcami a następnie przy pomocy bardzo ostrego noża lub nitki
(żyłki) podzielić rulon na 10 równych części. Rollsy układać w okrągłej lub
prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia w min 2 cm odstępach od
siebie. Foremkę ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejną 1 h w ciepłe
miejsce, aby Rollsy podwoiły swoja objętość.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C.
Wyrośnięte
Rollsy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 min. Gdyby zbyt
szybko się rumieniły przykryć foremkę folia alaninową.
W
tym czasie przygotować lukier.
W
misie miksera umieścić serek śmietankowy, masło i ok 3 łyżki cukru pudru.
Zacząć ubijać aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie dodać
mleko, pozostały cukier, aromat i szczyptę soli. Miksować aż masa lekko
zgęstnieje i stanie się puszysta oraz aksamitna.
Upieczone
Rollsy od razu wyjąc na blat i posmarować obficie lukrem, gdy są jeszcze
gorące. Następnie odstawić do wystygnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu a najlepiej w lodówce.
VIDEO
Video - Rollsy z Piernikowym Nadzieniem
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz