Mus Malinowy

Mus Malinowy


Słodki, klarowny i aromatyczny mus malinowy jest doskonałym dodatkiem do lodów, deserów, naleśników, ciast czy tortów. Jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 79 kcal

W tym: Białka 1.19 g | Tłuszcze 0.70 g | Węglowodany 14.82 g (w tym cukry 14.45 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 2 kg malin (świeże lub mrożone)

- 250 g cukru

- 1 łyżka aromatu waniliowego

- sok z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:

 

W dużym garnku z grubym dnem lub powłoką nieprzywierająca umieścić maliny (w sezonie użyć świeżych, poza sezonem mrożonych).

Maliny zasypać cukrem, wymieszać i zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy cukier zacznie się topić masę od tego momentu należy często mieszać. Gotować całość aż owoce całkowicie się rozpadną, płyn zredukuje o min ½ a masa lekko zgęstnieje.

Dodać sok z jednej cytryny i aromat waniliowy a następnie dokładnie wymieszać.

Garnek zdjąć z palnika a masę przecedzić przez gęste sitko, aby usunąć pestki, jednocześnie lekko rozcierając mus łopatką po dnie sitka. Czynność powtórzyć minimum dwukrotnie.

Gotową masę przelać do czystych i wyparzonych słoiczków. Słoiczki dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. W takiej pozycji zostawić je do całkowitego wystygnięcia.

Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu a po otwarciu w lodówce do 7 dni.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty