Mus Malinowy
Mus Malinowy
Słodki,
klarowny i aromatyczny mus malinowy jest doskonałym dodatkiem do lodów, deserów,
naleśników, ciast czy tortów. Jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 79 kcal
W
tym: Białka 1.19 g | Tłuszcze 0.70 g | Węglowodany 14.82 g (w tym cukry 14.45 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 2 kg malin (świeże lub mrożone)
- 250 g cukru
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
W
dużym garnku z grubym dnem lub powłoką nieprzywierająca umieścić maliny (w sezonie
użyć świeżych, poza sezonem mrożonych).
Maliny
zasypać cukrem, wymieszać i zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy
cukier zacznie się topić masę od tego momentu należy często mieszać. Gotować
całość aż owoce całkowicie się rozpadną, płyn zredukuje o min ½ a masa lekko
zgęstnieje.
Dodać sok z jednej cytryny i aromat waniliowy a następnie dokładnie wymieszać.
Garnek
zdjąć z palnika a masę przecedzić przez gęste sitko, aby usunąć pestki, jednocześnie
lekko rozcierając mus łopatką po dnie sitka. Czynność powtórzyć minimum
dwukrotnie.
Gotową
masę przelać do czystych i wyparzonych słoiczków. Słoiczki dokładnie zakręcić i
odwrócić do góry dnem. W takiej pozycji zostawić je do całkowitego
wystygnięcia.
Przechowywać
w suchym i ciemnym miejscu a po otwarciu w lodówce do 7 dni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz