Korzenna Gorąca Czekolada
Korzenna Gorąca Czekolada
Gorąca,
aromatyczna i aksamitna czekolada do picia to najlepszy rozgrzewający deser na świecie.
Czekolada z mojego przepisu jest dość gęsta, słodka z posmakiem wanilii i korzennych
przypraw, udekorowana malutkimi piankami Marshmallow – po prostu pełna rozpusta
😊. Polecam gorąco
do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 237 kcal
W
tym: Białka 4.11 g | Tłuszcze 19.21 g | Węglowodany 10.87 g (w tym cukry 8.20 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 700 ml mleka 3,2%
- 400 ml śmietanki kremówki 36 %
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 200 g gorzkiej czekolady 80%
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ mielonego imbiru
- ½ mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub pestki z
jednej laski wanilii
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki miodu
- 2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
W
garnuszku z grubym dnem lub powłoką nieprzywieralną umieścić mleko i śmietankę
ze wszystkimi przyprawami (gorzkie kakao, cynamon, mielone goździki, mielony
imbir, mielony kardamon, aromat waniliowy lub pestki z jednej laski wanilii, mielona
gałka muszkatołowa i 2 gwiazdki anyżu). Doprowadzić do wrzenia a następnie
zmniejszyć moc palnika i ciągle mieszając gotować przez ok 10 min, aby
przyprawy oddały cały aromat.
Mieszankę przecedzić przez gęste sito i dodać połamaną na kawałki mleczną oraz gorzką czekoladę. Odczekać ok 5 min aż czekolada zmięknie a następnie przy pomocy trzepaczki całość dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się czekolady z mieszanka mleka i śmietanki. Garnek ponownie postawić na kuchence i raz jeszcze całość zagotować ciągle mieszając i pilnując, aby czekolada się nie przypaliła lub nie wykipiała (gotować na małej mocy przez ok 3-5 min). Powinna powstać jednolita i aksamitna, dość gęsta mikstura.
Całość opcjonalnie dosłodzić miodem, ponownie wymieszać i od razu
podawać, dekorując wierzch piankami Marshmallow lub bitą śmietaną.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz