Drożdżowe Muffiny z Musem Malinowym

Drożdżowe Muffiny z Musem Malinowym


Pysze, aromatyczne i mięciutkie Muffinki z ciasta drożdżowego polecają się na deser 😉. Idealne na śniadanie lub jako przekąska między posiłkami w szkole lub w pracy. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 68 g): 215 kcal

W tym: Białka 5.96 g | Tłuszcze 7.27 g | Węglowodany 31.29 g (w tym cukry 9.85 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 120 g słodzonego mleka skondensowanego

- 180 ml mleka 3,2 %

- 7 g drożdży instant

- 350 g mąki typu 550

- 35 g miękkiego masła

- szczypta soli

- 100 g musu malinowego 

https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2023/01/mus-malinowy.html

- 60 g blanszowanych migdałów

- 60 g suszonej żurawiny

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego


 

Dodatkowo:

 

- ½ szklanki ciepłego mleka

- ½ szklanki białego cukru do dekoracji

 



 

Przygotowanie:

 

W misie miksera umieścić mleko skondensowane, zwykłe mleko i drożdże, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Rozpocząć wyrabianie ciasta. Miksować aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zrobi się zwarte. Dodać masło oraz aromat waniliowy i ponowić wyrabianie. Wyrabiać ok 10 min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej misy, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i krótko zagnieść. Następnie podzielić na 12 równych części (po ok 60 g każda).

Każdy kawałek ciasta rozwałkowywać na cienki prostokąt. Na wierzchu równomiernie rozsmarować porcję musu, oprószyć blanszowanymi migdałami i suszoną żurawiną. Zwinąć ciasto względem dłuższego boku w ciasny rulon. Rulon rozciąć ostrym nożem wzdłuż na pół a następnie obie połówki rulonu zapleść w tzw.: warkocz i zwinąć w luźną kulkę. Uformowane ciasto układać w blaszce na Muffiny wyłożonej papilotkami do babeczek (patrz VIDEO).

(Drożdżowe Muffiny z Musem Malinowym VIDEO) 

Blaszkę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 min.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Wyrośnięte Muffinki posmarować z wierzchu ciepłym mlekiem i wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 25 min.

Po upieczeniu wierzch każdej Muffinki lekko posmarować masłem lub spryskać oliwą w sprayu i obtaczać w cukrze. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty