Ciasteczka Orzechowo - Owsiane
Ciasteczka Orzechowo - Owsiane
Niesamowicie
pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne ciasteczka, które zachwycą każdego.
Świetnie sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia w pracy lub w szkole dodając porcję
energii do dalszego działania. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 405 kcal
W
tym: Białka 9.64 g | Tłuszcze 22.45 g | Węglowodany 41.68 g (w tym cukry 21.67 g)
Jedna
sztuka ciastka waży 45 g = 178 kcal
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na 25 dużych sztuk)
- białka z 8 jaj
- 150 g cukru pudru
- 80 g cukru trzcinowego
- 120 g masła
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 300 g płatków błyskawicznych owsianych
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Przygotowanie:
W
misie miksera umieścić białka ze szczyptą soli i rozpocząć proces ubijania. Gdy
biała zaczną się pienić rozpocząć dodawanie cukru pudru, łyżka po łyżce nie
przerywając ubijania. Masa powinna być gęsta, sztywna i błyszcząca jak do bezy.
W
garnuszku roztopić masło z cukrem trzcinowym. Orzechy włoskie zmielić na mączkę
i dodać do roztopionego masła. Chwilkę podsmażyć a następnie zdjąć z ognia i
wystudzić.
Płatki
podprażyć na suchej patelni na lekko rumiany kolor. Wystudzić.
Do
bezy delikatnie wmieszać masę orzechową, następnie partiami dodawać podprażone płatki
owsiane. Dodać aromat waniliowy i kakao. Całość delikatnie, ale w miarę dokładnie
wymieszać.
Blachę
z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C.
Przy
pomocy dużej łyżki stołowej lub łyżki do lodów kulkowych nabierać porcje masy i wykładać
na blaszce w ok 4 cm odstępach od siebie. Masę delikatnie spłaszczyć łyżką od
góry.
Blachę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 – 25 min. pilnując, aby
ciasteczka zbyt mocno się nie spiekły.
Po
upieczeniu odczekać ok 20 min a następnie delikatnie odklejać od warstwy
papieru i układać w puszcze lub szczelnym pojemniku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz