Bułeczki Drożdżowo – Ziemniaczane
Bułeczki Drożdżowo – Ziemniaczane
Idealnie
miękkie, sprężyste i niesamowicie pyszne bułeczki w kształcie rogali z ciasta drożdżowo-
ziemniaczanego to idealne rozwiązanie na pyszne śniadanie 😊. Polecam gorąco
do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 175 g): 452 kcal
W
tym: Białka 13.21 g | Tłuszcze 12.99 g | Węglowodany 69.02 g (w tym cukry 5.73 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 660 g mąki pszennej typu 650
- 10 g suchych drożdży instant
- 250 ml mleka 3,2%
- 30 g cukru pudru
- 5 g soli morskiej
- 2 średnie jajka
- 90 g miękkiego masła
- 270 g ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki
obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu
przestudzić a następnie przecisnąć przez praskę do purée.
W
misie miksera wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sól i suche drożdże. Do suchych
składników dodać ciepłe mleko i jajka.
Przy
pomocy haka do wyrabiania ciast, wyrabiać ciasto przez ok 7 min. Następnie
partiami naprzemiennie dodawać masło i purée z ziemniaków nie przerywając
wyrabiania. Ciasto musi być idealnie gładkie, miękkie i elastyczne.
Z
ciasta uformować kulkę i umieścić w lekko natłuszczonej misie. Przykryć ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 h do wyrośnięcia. Ciasto musi przynajmniej
podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na blat, krótko wyrobić a następnie podzielić na 8 równych części
(po ok 175 g każda).
Z każdego kawałka ciasta uformować wąski, ale dość długi trójkąt po czym zacząć do zwijać od strony podstawy tworząc małego prostego, skręconego rogala (patrz VIDEO).
Rogale
układać w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia w równych
odstępach od siebie (po ok 3 - 4 cm). Oprószyć delikatnie mąka. Przykryć
ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min 1 h.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C.
Blaszkę
wstawić do nagranego piekarnika i piec rogale przez ok 15-20 min.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać
w suchym i szczelnym pojemniku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz