Bułeczki Drożdżowo – Ziemniaczane

Bułeczki Drożdżowo – Ziemniaczane


Idealnie miękkie, sprężyste i niesamowicie pyszne bułeczki w kształcie rogali z ciasta drożdżowo- ziemniaczanego to idealne rozwiązanie na pyszne śniadanie 😊.  Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 175 g): 452 kcal

W tym: Białka 13.21 g | Tłuszcze 12.99 g | Węglowodany 69.02 g (w tym cukry 5.73 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 660 g mąki pszennej typu 650

- 10 g suchych drożdży instant

- 250 ml mleka 3,2%

- 30 g cukru pudru

- 5 g soli morskiej

- 2 średnie jajka

- 90 g miękkiego masła

- 270 g ziemniaków

 



Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przestudzić a następnie przecisnąć przez praskę do purée.

W misie miksera wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sól i suche drożdże. Do suchych składników dodać ciepłe mleko i jajka.

Przy pomocy haka do wyrabiania ciast, wyrabiać ciasto przez ok 7 min. Następnie partiami naprzemiennie dodawać masło i purée z ziemniaków nie przerywając wyrabiania. Ciasto musi być idealnie gładkie, miękkie i elastyczne.

Z ciasta uformować kulkę i umieścić w lekko natłuszczonej misie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 h do wyrośnięcia. Ciasto musi przynajmniej podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, krótko wyrobić a następnie podzielić na 8 równych części (po ok 175 g każda).

Z każdego kawałka ciasta uformować wąski, ale dość długi trójkąt po czym zacząć do zwijać od strony podstawy tworząc małego prostego, skręconego rogala (patrz VIDEO).

Rogale układać w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach od siebie (po ok 3 - 4 cm). Oprószyć delikatnie mąka. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min 1 h.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Blaszkę wstawić do nagranego piekarnika i piec rogale przez ok 15-20 min.

Po upieczeniu wystudzić na kratce a następnie oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty