Blue Caffè Latte z Syropem Butterfly Pea
Blue Caffè Latte z Syropem Butterfly Pea
Butterfly Pea Tea jest
także znana pod nazwą Motyli Groch. Dziś zapraszam na błękitną kawę latte z dodatkiem
słodkiego syropu z tych cudownych niebieskich kwiatków. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
Kawy w jednej porcji (ok 435 g): 276 kcal
W
tym: Białka 9.77 g | Tłuszcze 9.84 g | Węglowodany 37.01 g (w tym cukry 23.21 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na
1 porcję)
- 100 ml syropu Butterfly Pea
https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2023/01/syrop-butterfly-pea.html
- 300 ml mleka 3,2%, można użyć także ulubionego mleka
roślinnego
- potrójne espresso
- szczypta cynamonu do dekoracji
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Do
dużej szklanki wlać syrop Butterfly Pea.
Mleko
spienić spieniaczem w ekspresie lub za pomocą spieniacza elektrycznego (można także
użyć spieniacza ręcznego, lecz mleko należy wcześniej podgrzać).
Spienione
mleko przelać do szklanki z syropem.
Zaparzyć
potrójne espresso lub 100 ml bardzo mocnej kawy. Kawę delikatnie przelać do szklanki.
Najlepiej zrobić to wlewając kawę cienką strużką na odwróconej łyżeczce (patrz
VIDEO).
Wierzch
udekorować bitą śmietana i oprószyć szczyptą cynamonu.
Od
razu podawać.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz