Zupa Kukurydziana

Zupa Kukurydziana

 

Kremowa i sycąca zupa kukurydziana zawiera w sobie słodką kukurydzę, chrupiący boczek a także treściwe i zdrowe warzywa. To tak naprawdę jest jednogarnkowy posiłek, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 65 kcal

W tym: Białka 1.67 g | Tłuszcze 3.57 g | Węglowodany 5.04 g (w tym cukry 1.45 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 200 g wędzonego boczku

- 1 duża cebula

- ½ małego selera

- 1 duża marchew

- 1 duży korzeń pietruszki

 - 2 ząbki czosnku

- 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego

- 1 duża garść świeżego szpinaku

- 200 ml śmietanki 30 %

- 2 puszki kukurydzy konserwowej

- 3 duże ziemniaki

- 1 łyżeczka suszonego majeranku

 - Sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku

 

 

 

Przygotowanie:

 

Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć aż będzie chrupiący. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Na wytopionej słonince zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebule i czosnek.

Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach lub pokroić w małą kostkę i dodać do podsmażonej cebuli. Całość krótko podsmażyć a następnie zalać bulionem. Można także wykorzystać już ugotowane warzywa z rosołu.

Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę, dodać do garnka.

Kukurydzę odcedzić na sitku i dodać do garnka.

Świerzy szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać a następnie dodać do garnka. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wymieszać i gotować na średniej mocy palnika aż ziemniaki będą miękkie (ok 20 min). Zupa powinna też w tym czasie lekko się zagęścić. Na koniec dodać śmietankę, aby zabielić zupę a także wcześniej wysmażony boczek, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko pogotować.

Podawać na ciepło.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty