Zupa Kukurydziana
Zupa Kukurydziana
Kremowa
i sycąca zupa kukurydziana zawiera w sobie słodką kukurydzę, chrupiący boczek a
także treściwe i zdrowe warzywa. To tak naprawdę jest jednogarnkowy posiłek,
bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 65 kcal
W
tym: Białka 1.67 g | Tłuszcze 3.57 g | Węglowodany 5.04 g (w tym cukry 1.45 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duża
cebula
- ½ małego
selera
- 1 duża
marchew
- 1 duży
korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 l
bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 duża garść
świeżego szpinaku
- 200 ml
śmietanki 30 %
- 2
puszki kukurydzy konserwowej
- 3 duże ziemniaki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Przygotowanie:
Boczek
pokroić w drobną kostkę i wysmażyć aż będzie chrupiący. Odłożyć na talerz
wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Na
wytopionej słonince zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebule i czosnek.
Marchew,
pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach lub pokroić w
małą kostkę i dodać do podsmażonej cebuli. Całość krótko podsmażyć a następnie
zalać bulionem. Można także wykorzystać już ugotowane warzywa z rosołu.
Ziemniaki
obrać i pokroić w małą kostkę, dodać do garnka.
Kukurydzę
odcedzić na sitku i dodać do garnka.
Świerzy
szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać a następnie dodać do garnka. Przyprawić
solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wymieszać i gotować na średniej mocy
palnika aż ziemniaki będą miękkie (ok 20 min). Zupa powinna też w tym czasie
lekko się zagęścić. Na koniec dodać śmietankę, aby zabielić zupę a także wcześniej
wysmażony boczek, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko pogotować.
Podawać
na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz