Włoskie Ciasteczka z Orzechów Laskowych (Baci di Dama)

Włoskie Ciasteczka z Orzechów

 Laskowych (Baci di Dama)


Baci di Dama to kruche ciasteczka, które wręcz rozpływają się w ustach i przełożone są aromatyczną czekoladą. Ciasteczka te pochodzą z północno-zachodniego regionu Włoch. Nazwa Baci di Dama oznacza „damskie pocałunki”, ponieważ dwie połówki ciasteczek łączą się niczym w pocałunku. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w jednym ciastku (ok 12 g): 65 kcal

W tym: Białka 0.92 g | Tłuszcze 4.47 g | Węglowodany 5.12 g (w tym cukry 2.92 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na ciasto:

(na ok ±80 sztuk)

 

- 240 g prażonych (bez skórki) orzechów laskowych lub mączki z orzechów laskowych

- 170 g mąki pszennej typu 405 lub 450

- 150 g cukru pudru

- 4 łyżki skrobi kukurydzianej

- ½ łyżeczki soli

- 150 g masła w temperaturze pokojowej

- 2 łyżeczki aromatu waniliowego

 

 

Składniki na nadzienie:

 

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 g mlecznej czekolady

- 1 łyżka masła

 


Przygotowanie:

 

Orzechy laskowe dokładnie zmiksować z cukrem, ewentualnie dodając kilka łyżek mąki wziętej z całości, aby orzechy laskowe nie puściły oleju, następnie przełożyć do miski i dodać pozostałą mąkę, dokładnie mieszając. W sklepach można także kupić gotową mączkę z orzechów laskowych.

W misie miksera masło utrzeć ze szczypta soli i cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, Następnie dodać aromat waniliowy i wszystkie mąki (pszenną, orzechową i skrobię kukurydzianą) a następnie zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta formować równe kuli wielkości orzecha laskowego w łupie po ok 7 g każda. Gotowe kuleczki ułożyć na talerzach lub desce do krojenia i umieścić na ok 3 h w lodówce.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 170°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć schłodzone kuli z lodówki. Każdą kulę szybko podzielić ostrym nożem na pół i układać płaską stroną do dołu na blaszce w ok 1½ cm odstępach od siebie. Ponieważ ciasteczka trzeba będzie piec na kilka razy w czasie pieczenia każdej tury surowe kulki ponownie chować do lodówki, aby się nie nagrzewały. Jedną z najważniejszych rzeczy, która zapewni właściwy kształt i konsystencję ciasteczek jest dobrze schłodzone ciasto.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez ok 20 min.

Czynność powtarzać z pozostałymi kulkami do wypieczenia wszystkich ciastek.

Po całkowitym ostygnięciu połączyć po dwie półkule roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła czekoladą. Nakładać niewielka ilość czekolady na płaska część jednej półkuli a następnie lekko dociskając przykleić drugą półkule ciastka. Nadziewanie musi być wykonane dość sprawnie, aby czekolada zbyt szybko nie stężała.

Ciasteczka odkładać na półmisek a następnie schłodzić w lodówce, aby czekolada dobrze zastygła.

Podawać do kawy lub herbaty. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu a najlepiej w lodówce.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty