Włoskie Ciasteczka z Orzechów Laskowych (Baci di Dama)
Włoskie Ciasteczka z Orzechów
Laskowych (Baci di Dama)
Baci
di Dama to kruche ciasteczka, które wręcz rozpływają się w ustach i przełożone
są aromatyczną czekoladą. Ciasteczka te pochodzą z północno-zachodniego regionu
Włoch. Nazwa Baci di Dama oznacza „damskie pocałunki”, ponieważ dwie połówki
ciasteczek łączą się niczym w pocałunku. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednym ciastku (ok 12 g): 65 kcal
W
tym: Białka 0.92 g | Tłuszcze 4.47 g | Węglowodany 5.12 g (w tym cukry 2.92 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na ok ±80 sztuk)
- 240 g prażonych (bez skórki)
orzechów laskowych lub mączki z orzechów laskowych
- 170 g mąki pszennej typu
405 lub 450
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki skrobi
kukurydzianej
- ½ łyżeczki soli
- 150 g masła w
temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Składniki
na nadzienie:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Orzechy
laskowe dokładnie zmiksować z cukrem, ewentualnie dodając kilka łyżek mąki
wziętej z całości, aby orzechy laskowe nie puściły oleju, następnie przełożyć
do miski i dodać pozostałą mąkę, dokładnie mieszając. W sklepach można także kupić
gotową mączkę z orzechów laskowych.
W misie
miksera masło utrzeć ze szczypta soli i cukrem pudrem na jasną i puszystą masę,
Następnie dodać aromat waniliowy i wszystkie mąki (pszenną, orzechową i skrobię
kukurydzianą) a następnie zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta formować
równe kuli wielkości orzecha laskowego w łupie po ok 7 g każda. Gotowe kuleczki
ułożyć na talerzach lub desce do krojenia i umieścić na ok 3 h w lodówce.
Po
tym czasie piekarnik rozgrzać do 170°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem
do pieczenia.
Wyjąć
schłodzone kuli z lodówki. Każdą kulę szybko podzielić ostrym nożem na pół i układać
płaską stroną do dołu na blaszce w ok 1½ cm odstępach od siebie. Ponieważ
ciasteczka trzeba będzie piec na kilka razy w czasie pieczenia każdej tury
surowe kulki ponownie chować do lodówki, aby się nie nagrzewały. Jedną z
najważniejszych rzeczy, która zapewni właściwy kształt i konsystencję ciasteczek
jest dobrze schłodzone ciasto.
Blaszkę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez ok 20 min.
Czynność
powtarzać z pozostałymi kulkami do wypieczenia wszystkich ciastek.
Po
całkowitym ostygnięciu połączyć po dwie półkule roztopioną w kąpieli wodnej z
dodatkiem łyżki masła czekoladą. Nakładać niewielka ilość czekolady na płaska
część jednej półkuli a następnie lekko dociskając przykleić drugą półkule
ciastka. Nadziewanie musi być wykonane dość sprawnie, aby czekolada zbyt szybko
nie stężała.
Ciasteczka odkładać na półmisek a następnie schłodzić w lodówce, aby czekolada dobrze zastygła.
Podawać
do kawy lub herbaty. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym
miejscu a najlepiej w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz