Tagliatelle z Kalafiorowo – Brokułowym Sosem Alfredo

Tagliatelle z Kalafiorowo – 

Brokułowym Sosem Alfredo


Prosty i szybki przepis na makaron z aksamitnym, kremowym i warzywnym sosem Alfredo to idealny pomysł na smaczny i sycący obiad. Ta forma sosu jest zdecydowanie lżejsza niż oryginalny Alfredo.  Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 130 kcal

W tym: Białka 7.80 g | Tłuszcze 4.18 g | Węglowodany 14.43 g (w tym cukry 2.72 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ½ małej główki kalafiora

- 1 mały brokuł

- 250 ml mleka 3,2%

- 120 g tartego parmezanu

- 120 g serka ricotta

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka musztardy Dijon

- szczypta gałki muszkatołowej

 - sól i pieprz do maku

- 300 g makaronu Tagliatelle

 


Przygotowanie:

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Podczas odcedzania pozostawić ok 1 szklanki wody, w której był gotowany.

Brokuły i kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie lub na parze. Następnie umieścić w kielichu blendera razem z mlekiem, parmezanem, serkiem ricotta, musztardą i czosnkiem. Zmiksować na gładki i jednolity mus. Można użyć do miksowania także blendera ręcznego typu żyrafa.

Gotowy mus przelać do garnka lub na dużą i głęboką patelnie. Dodać przyprawy i ugotowany makaron oraz ½ szklanki wody z gotowanego makaronu, wymieszać i gotować całość na małej mocy palnika aż sos się zagotuje. Gdyby sos był zbyt gęsty należy dodać jeszcze trochę wody z gotowanego makaronu.

Podawać od razu na ciepło i posypać posiekaną natką pietruszki lub szpinaku.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty