Tagliatelle z Kalafiorowo – Brokułowym Sosem Alfredo
Tagliatelle z Kalafiorowo –
Brokułowym Sosem Alfredo
Prosty
i szybki przepis na makaron z aksamitnym, kremowym i warzywnym sosem Alfredo to
idealny pomysł na smaczny i sycący obiad. Ta forma sosu jest zdecydowanie
lżejsza niż oryginalny Alfredo. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 130 kcal
W
tym: Białka 7.80 g | Tłuszcze 4.18 g | Węglowodany 14.43 g (w tym cukry 2.72 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ½ małej główki kalafiora
- 1 mały brokuł
- 250 ml mleka 3,2%
- 120 g tartego parmezanu
- 120 g serka ricotta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i
pieprz do maku
- 300 g makaronu Tagliatelle
Przygotowanie:
Makaron
ugotować al dente w osolonej wodzie. Podczas odcedzania pozostawić ok 1
szklanki wody, w której był gotowany.
Brokuły
i kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i ugotować do miękkości w osolonej
wodzie lub na parze. Następnie umieścić w kielichu blendera razem z mlekiem,
parmezanem, serkiem ricotta, musztardą i czosnkiem. Zmiksować na gładki i
jednolity mus. Można użyć do miksowania także blendera ręcznego typu żyrafa.
Gotowy
mus przelać do garnka lub na dużą i głęboką patelnie. Dodać przyprawy i ugotowany
makaron oraz ½ szklanki wody z gotowanego makaronu, wymieszać i gotować całość
na małej mocy palnika aż sos się zagotuje. Gdyby sos był zbyt gęsty należy
dodać jeszcze trochę wody z gotowanego makaronu.
Podawać
od razu na ciepło i posypać posiekaną natką pietruszki lub szpinaku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz