Szwedzkie Klopsiki Kottbullar (Crockpot / Wolnowar)
Szwedzkie Klopsiki Kottbullar
(Crockpot
/ Wolnowar)
Przygotowanie tych słynnych na całym świecie klopsik Przygotowanie tych słynnych na całym świecie klopsików banalnie proste a za sprawą Wolnowaru po prostu robią się same. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 100 kcal
W
tym: Białka 6.96 g | Tłuszcze 5.58 g | Węglowodany 5.46 g (w tym cukry 0.65 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 500g mieszanki mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
(najlepiej z łopatki)
- 1 duża cebula
- 2 ząbek czosnku
- 80 g bułki tartej + do obtoczenia pulpecików
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranki
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 l bulionu mięsnego
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- ±3 łyżki dowolnego tłuszczu (olej, smalec, margaryna
lub klarowane masło)
- 3 łyżki mąki
- ½ szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić i zmielić w maszynce razem z obraną
cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz,
majeranek, obie papryki). Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Następnie nabierać niewielką ilość mięsa i formować małe kuleczki wielkości
pomidorka koktajlowego. Obtoczyć każdego klopsika dodatkowo w bułce tartej.
Gdy cała mięsna masa zostanie już uformowana w
klopsiki, na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięsne kulki ze wszystkich
storn na lekko złoty kolor.
Przełożyć obsmażone klopsiki do misy Wolnowaru. Zalać
gorącym bulionem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i sos sojowy. Delikatnie
wymieszać, przykryć pokrywką i rozpocząć proces gotowania.
Na około ½ h przed końcem gotowania, przy pomocy łyżki cedzakowej delikatnie (aby nie uszkodzić klopsików) wyłowić wszystkie mięsne kulki, usunąć liść laurowy i ziele angielskie. W zimniej wodzie dokładne wymieszać mąkę pszenną tak, aby nie było żadnych grudek a następnie przelać zawartość do bulionu w misie Wolnowaru intensywnie mieszając aż powstający sos się zagęści.
W razie potrzeby doprawić sos wg własnych preferencji. Klopsiki ponownie umieścić w misie Wolnowaru (w sosie), delikatnie przemieszać i dokończyć proces gotowania.Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz