Świąteczny Korzenny Ajerkoniak (tylko dla osób pełnoletnich)
Świąteczny Korzenny Ajerkoniak
(tylko dla osób pełnoletnich)
Likier
ten jest dość gęsty, mocny, aksamitnie kremowy, pięknie pachnący mieszanką
przypraw i odpowiednio słodki. Z pewnością zachwyci wszystkich gości przy
świątecznym stole. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 228 kcal
W
tym: Białka 2.70 g | Tłuszcze 11.60 g | Węglowodany 16.04 g (w tym cukry 15.93 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 500 ml mleka 3,2%
- 500 ml śmietanki 30 %
- 3 całe goździki
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 gwiazdka anyżu
- 8 żółtek
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 ml likieru Soplica ,,Migdał w karmelu”
- 250 ml Whisky lub Burbona
Przygotowanie:
Żółtka
oddzielić od białek i umieścić w misie miksera razem z cukrem. Rozpocząć
ubijanie. Żółtka ubić na jasno bladą i mocno gęstą masę.
W
garnuszku zagotować mleko z cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową, aromatem
waniliowym i zmieloną lub rozgniecioną w moździerzu gwiazdką anyżu. Doprowadzić
do wrzenia i dokładnie wymieszać.
Gorące
mleko z przyprawami w bardzo małych porcjach dodawać do masy jajecznej nie
przerywając miksowania. Nie dodawać gorącego mleka zbyt szybko, bo jajka się
zetną. Najlepiej wlewać gorące mleko łyżka po łyżce. Proces ten zajmie chwilkę czasu,
ale jest on najważniejszy.
Gdy
całe mleko zostanie włączone już do masy jajecznej, przelać zawartość ponownie
do garnka i zacząć podgrzewać. Gotować całość na średniej mocy palnika ciągle
mieszając aż masa lekko zgęstnieje, pilnując, aby nie zagotować mieszanki.
Zdjąć
z ognia, przecedzić całość przez bardzo gęste sito lub gazę i odstawić do
całkowitego ostygnięcia.
Następnie
dodać śmietankę 30 % i alkohol. Alkohol wlewać cienką stróżką delikatnie
mieszając. Rozlać do czystych i sparzonych wrzątkiem butelek a następnie
schłodzić w lodówce przez klika godzin.
Podawać
na zimno.
Smacznego.
Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować bo jest naprawdę pyszny.
UsuńZ podanego przepisu ile wyjdzie likieru?
OdpowiedzUsuńOk 1 litra 350 ml
UsuńTo procentów w tym chyba tyle co w słabym piwie. To co to za ajerKONIAK?!? bez alkoholu praktycznie.
UsuńProszę mi wierzyć alkohol jest odpowiednio wyczuwalny. Poza tym można dodać sobie go więcej jak ktoś lubi gdy jeden kieliszek ścina go już nóg. Moja propozycja i proporcje są takie jak napisałam w przepisie a nikt nikogo nie zmusza do korzystania z tego przepisu. Proszę stworzyć własny. Jest to likier który się robi aby się nim delektować a nie upić.
Usuń