Świąteczna Sangria (tylko dla osób pełnoletnich)
Świąteczna Sangria
(tylko dla osób pełnoletnich)
Świąteczna
Sangria składa się z czerwonego wina, soku pomarańczowego, rumu, owoców i aromatycznych
przypraw, tworząc pyszny koktajl. Idealny pomysł na świąteczne przyjęcia. To zarazem
jeden z najłatwiejszych koktajl ponieważ powstaje go dużo i wystarczy po prostu
pokroić owoce, wrzucić wszystkie składniki do dużego dzbanka, wymieszać a
następnie schłodzić najlepiej przez kilka godzin przed podaniem. Polecam gorąco
do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 ml: 112 kcal
W
tym: Białka 0.36 g | Tłuszcze 0.11 g | Węglowodany 12.74 g (w tym cukry 9.47 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1 duża pomarańcza
- 1 duża gruszka
- garść mrożonej żurawiny (ok 100 g)
- garść mrożonego ananasa
- 80 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 5 całych goździków
- 1 łyżka suszu owocowego ,,Marcepanowy Owoc”
https://www.teatea.pl/pl/product/2969/126-marcepanowy-owoc.html
- 700 ml czerwonego półsłodkiego wina
- 200 ml białego rumu
- 200 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki syropu imbirowego
Przygotowanie:
Pomarańcze
sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć, gruszkę umyć następnie owoce pokroić w
plastry.
W
garnuszku umieścić 2 łyżki wody, cukier trzcinowy, mielony kardamon, syrop
imbirowy, gwiazdki anyżu i goździki. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się całkowicie
rozpuści tworząc aromatyczny syrop.
W dużej karafce umieścić plastry pomarańczy i gruszki, 2 laski cynamonu, mrożoną żurawinę, mrożonego ananasa, susz owocowy a następnie całość zalać syropem cukrowym z przyprawami oraz winem, sokiem pomarańczowym i rumem. Dokładnie wymieszać.
Przed podaniem można dodatkowo schłodzić całość przez ok 30 min w lodówce lub podawać w szklankach wypełnionych kostkami lodu.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz