Placek z Jabłkami

Placek z Jabłkami


To najlepsze ciasto jakie miałam okazję ostatnio jeść. Niesamowicie wilgotne i aromatyczne za sprawą soczystych jabłek, cynamonu i wanilii. Zapewniam, że każdy kto choć raz go spróbuje będzie często wracał do tego przepisu. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 245 kcal

W tym: Białka 3.47 g | Tłuszcze 9.50 g | Węglowodany 36.20 g (w tym cukry 26.60 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na ciasto:

 

- 115 g miękkiego masła

- 140 g cukru trzcinowego

- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 180 g mąki typu 450

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 120 ml mleka 3,2%

 


Składniki na nadzienie:

 

- 3 średnie jabłka

- 1 łyżeczka cynamonu

 


Składniki na posypkę:

 

- 80 g brązowego cukru

- 1 łyżeczka cynamonu

- garść posiekanych orzeszków ziemnych

 

 

Składniki na lukier:

 

- 100 g cukru pudru

- ok 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie wody lub mleka)

 



Przygotowanie:

 

W misie miksera umieścić miękkie masło i cukier. Utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać jajka i nie przerywając miksowania ubijać całość na najwyższych obrotach przez ok 10 min. Następnie dodać przesianą mąkę, aromat waniliowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i letnie mleko. Miksować przez kolejne 10 min aż wszystkie składniki się dokładnie połączą a masa będzie jednolita i mocno kremowa.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do pokrojonych jabłek dodać łyżeczkę cynamonu i dokładnie wymieszać.

W oddzielnej miseczce wymieszać wszystkie składniki posypki (cukier, cynamon i orzechy).

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Blaszkę typu keksówka wyłożyć papierem do pieczenia. Można użyć także aluminiowej blaszki jednorazowej.

Przelać do blaszki ½ ciasta, na wierzchu wyłożyć ½ pokrojonych jabłek i całość obficie posypać ½ posypki. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, jabłkami i posypką.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 90 min lub do tzw.: suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta za szybki i zbyt mocno napierał koloru, przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej.

Na 10 min przed końcem pieczenia przygotować lukier.

Cukier puder przesiać do miseczki. Wlać sok z cytryny i ucierać łyżką lub rózgą, aż powstanie gładka i jednolita masa. Gdyby konsystencja lukru była za rzadka dodać jeszcze trochę cukru, a gdyby wyszła zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę soku lub wody. Polukrować wierzch ciasta od razu po wyjęciu z piekarnika kiedy ciasto jest jeszcze gorące.

Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu lub w lodówce.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty