Placek z Jabłkami
Placek z Jabłkami
To
najlepsze ciasto jakie miałam okazję ostatnio jeść. Niesamowicie wilgotne i aromatyczne
za sprawą soczystych jabłek, cynamonu i wanilii. Zapewniam, że każdy kto choć
raz go spróbuje będzie często wracał do tego przepisu. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 245 kcal
W
tym: Białka 3.47 g | Tłuszcze 9.50 g | Węglowodany 36.20 g (w tym cukry 26.60 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 115 g miękkiego masła
- 140 g cukru trzcinowego
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 180 g mąki typu 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 ml mleka 3,2%
- 3 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki
na posypkę:
- 80 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść posiekanych orzeszków ziemnych
Składniki
na lukier:
- 100 g cukru pudru
- ok 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie wody lub
mleka)
Przygotowanie:
W
misie miksera umieścić miękkie masło i cukier. Utrzeć na jasną i puszystą masę.
Dodać jajka i nie przerywając miksowania ubijać całość na najwyższych obrotach
przez ok 10 min. Następnie dodać przesianą mąkę, aromat waniliowy, proszek do
pieczenia, sodę oczyszczoną i letnie mleko. Miksować przez kolejne 10 min aż
wszystkie składniki się dokładnie połączą a masa będzie jednolita i mocno
kremowa.
Jabłka
obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do
pokrojonych jabłek dodać łyżeczkę cynamonu i dokładnie wymieszać.
W oddzielnej
miseczce wymieszać wszystkie składniki posypki (cukier, cynamon i orzechy).
Piekarnik
rozgrzać do 170°C. Blaszkę typu keksówka wyłożyć papierem do pieczenia. Można
użyć także aluminiowej blaszki jednorazowej.
Przelać
do blaszki ½ ciasta, na wierzchu wyłożyć ½ pokrojonych jabłek i całość obficie
posypać ½ posypki. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, jabłkami i posypką.
Na
10 min przed końcem pieczenia przygotować lukier.
Cukier
puder przesiać do miseczki. Wlać sok z cytryny i ucierać łyżką lub rózgą, aż
powstanie gładka i jednolita masa. Gdyby konsystencja lukru była za rzadka
dodać jeszcze trochę cukru, a gdyby wyszła zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę
soku lub wody. Polukrować wierzch ciasta od razu po wyjęciu z piekarnika kiedy
ciasto jest jeszcze gorące.
Odstawić
do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu lub w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz