Marcepan
Marcepan
Domowy
Marcepan to pyszna, słodka i bardzo plastyczna masa, do zrobienia której
potrzeba zaledwie 4 składników. Z masy marcepanowej można zrobić dekoracje do
torów, pierników, ciasteczek czy ciast. Świetnie sprawdzi się też jako
nadzienie do czekoladek, babeczek lub jako warstwa do przełożenia tortów
zamiast kremu czy powideł. Można także rozwałkować ją na cienki placek i
obłożyć nią tort. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 422 kcal
W
tym: Białka 8.00 g | Tłuszcze 21.32 g | Węglowodany 45.23 g (w tym cukry 41.79 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 100 g mączki migdałowej
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 30 ml likieru migdałowego Amaretto
Przygotowanie:
Mączkę
migdałową można kupić gotową w sklepach, ale można zrobić ja samodzielnie np.:
z blanszowanych płatków migdałowych lub zwykłych migdałów.
W przypadku
blanszowanych migdałów wystarczy od razu wsypać je do miksera i zmielić na
mączkę.
Natomiast
w przypadku całych migdałów należy je najpierw namoczyć przez ok 5 min w
gorącej wodzie a następnie obrać ze skórki. Obrane migdały dokładnie osuszyć na
ręczniku papierowym lub bawełnianej ściereczce. Dobrze wysuszone migdały umieścić
w mikserze (malakserze, młynku) i zmielić na drobną mączkę.
Gotową
mączkę migdałową wymieszać z cukrem pudrem. Dodać aromat migdałowy i likier
Amaretto. Ręcznie zagnieść jednolitą i gładką masę. Masa jest gotowa, gdy zrobi
się idealnie plastyczna.
Masę
uformować w wałek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 1
h. Po tym czasie można swobodnie rozpocząć pracę z masą marcepanową.
Masę
przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zawiniętą w folię.
Z
podanych proporcji wychodzi ok 230 g masy marcepanowej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz