Makówki
Makówki
Makówki
to jeden z głównych deserów kuchni śląskiej przygotowywany na święta Bożego
Narodzenia. Dla miłośników makowca deser wręcz idealny. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 290 kcal
W
tym: Białka 8.77 g | Tłuszcze 18.91 g | Węglowodany 18.59 g (w tym cukry 13.66 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 litr mleka 3,2 %
- 300 g mielonego suchego maku
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 100g rodzynek lub suszonej żurawiny
- 100 g migdałów w słupkach
- 100 g posiekanych niesolonych orzechów ziemnych
- 90 g cukru
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 duża chałka
Przygotowanie:
Wszystkie
bakalie posiekać lub rozdrobnić w malakserze na mniejsze kawałki (ale nie miksować
na pył).
Chałkę
pokroić na 1 centymetrowej grubości kromki.
W
garnku z grubym dnem umieścić mleko, masło i mak. Zagotować a następnie zmniejszyć
moc palnika do minimum i gotować całość przez ok 15 - 20 min., często mieszając.
Dodać cukier, miód, aromaty i bakalie. Wymieszać i gotować przez kolejne 10
min. często mieszając. Masa nie może zbyt mocno zgęstnieć. W razie potrzeby
dodać jeszcze odrobinę mleka.
Na dnie okrągłej lub kwadratowej miski ułożyć kromki chałki tak, aby przykryły całą powierzchnię. Na chałkę wyłożyć ok 1/3 gorącej masy makowej a następnie czynność powtórzyć kończąc masą makową (układać na przemian kromki chałki i masy makowej).
Wierzch misy przykryć pokrywką lub folią aluminiową i odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Nadmiar płynów przez noc wsiąknie w suchą chałkę i nada makówkom odpowiedniej konsystencji. Konsystencja makówek powinna być gęsta i zwarta.
Przed
podaniem udekorować posiekanymi orzechami, rodzynkami i migdałami.
Przechowywać
w lodówce. Podawać schłodzone i spożyć w przeciągu trzech dni.
Makówki
można także mrozić.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz