Kapusta Zasmażana

Kapusta Zasmażana


Kapusta zasmażana to tradycyjny i najlepszy dodatek do kotleta schabowego serwowanego z ziemniaczanym purée, ale sprawdzi się także z każdym innym rodzajem mięsa. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 42 kcal

W tym: Białka 1.31 g | Tłuszcze 2.53 g | Węglowodany 3.18 g (w tym cukry 1.07 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

- 1 kg kapusty kiszonej

- 2 duże cebule

- 1 duża marchew (opocjonalnie)

- 4 łyżki oliwy lub klarowanego masła

- łyżka cukru

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżka suszonego majeranku

- liść laurowy

- 2 ziarna ziela angielskiego

- 1½  łyżka masła

- 2 czubate łyżki mąki pszennej

- ok 2 szklanki gorącej wody

 


Przygotowanie:

 

Kapustę odcedzić i krótko przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie posiekać na drobniejsze kawałki.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach.

W dużym garnku (najlepiej z powłoką nieprzywieralną) rozgrzać oliwę lub masło klarowane i zeszklić posiekaną cebulę na złoty kolor. Następnie dodać posiekana kapustę i startą marchew. Wymieszać i smażyć przez ok 5-10 min. Następnie dodać wodę i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy i cukier). Wszystko wymieszać i dusić przez ok 20 min aż nadmiar wody odparuje a kapusta całkowicie zmięknie.

Na patelni rozgrzać 1½ łyżki masła i dodać mąkę pszenną. Intensywnie mieszając podsmażyć mąkę krótką chwilę aż zacznie się rumienić i pienić. Zasmażkę przelać od razu do garnka z kapustą i intensywnie wymieszać aż masa zacznie gęstnieć. Pogotować całość jeszcze przez ok 2 min ciągle mieszając. W razie potrzeby dodatkowo doprawić wg własnych preferencji.

Podawać od razu na ciepło z kotletem schabowym lub mielonym, ale świetnie też sprawdzi się z każdym innym rodzajem kotletów np.: drobiowym czy też z rybnym lub warzywnym. Jako dodatki pasują do niej ziemniaki, kopytka lub kluski.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty