Kapusta Zasmażana
Kapusta Zasmażana
Kapusta
zasmażana to tradycyjny i najlepszy dodatek do kotleta schabowego serwowanego z
ziemniaczanym purée, ale sprawdzi się także z każdym innym rodzajem mięsa. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 42 kcal
W
tym: Białka 1.31 g | Tłuszcze 2.53 g | Węglowodany 3.18 g (w tym cukry 1.07 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 duże cebule
- 1 duża marchew (opocjonalnie)
- 4 łyżki oliwy lub klarowanego masła
- łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1½ łyżka
masła
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- ok 2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Kapustę
odcedzić i krótko przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie posiekać na
drobniejsze kawałki.
Cebulę
obrać i drobno posiekać.
Marchew
obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach.
W dużym
garnku (najlepiej z powłoką nieprzywieralną) rozgrzać oliwę lub masło klarowane
i zeszklić posiekaną cebulę na złoty kolor. Następnie dodać posiekana kapustę i
startą marchew. Wymieszać i smażyć przez ok 5-10 min. Następnie dodać wodę i przyprawy
(sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy i cukier). Wszystko wymieszać
i dusić przez ok 20 min aż nadmiar wody odparuje a kapusta całkowicie zmięknie.
Na
patelni rozgrzać 1½ łyżki masła i dodać mąkę pszenną. Intensywnie mieszając
podsmażyć mąkę krótką chwilę aż zacznie się rumienić i pienić. Zasmażkę przelać
od razu do garnka z kapustą i intensywnie wymieszać aż masa zacznie gęstnieć.
Pogotować całość jeszcze przez ok 2 min ciągle mieszając. W razie potrzeby dodatkowo doprawić wg własnych preferencji.
Podawać
od razu na ciepło z kotletem schabowym lub mielonym, ale świetnie też sprawdzi
się z każdym innym rodzajem kotletów np.: drobiowym czy też z rybnym lub
warzywnym. Jako dodatki pasują do niej ziemniaki, kopytka lub kluski.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz