Duszona Łopatka na Kanapki (Crockpot / Wolnowar)
Duszona Łopatka na Kanapki
(Crockpot
/ Wolnowar)
Łopatka
przygotowana w Wolnowarze jest miękka, delikatna i wilgotna w środku. Po wystudzeniu
dobrze się kroi w plastry dzięki czemu jest idealnym zamiennikiem sklepowych wędlin
na kanapki. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 145 kcal
W
tym: Białka 14.03 g | Tłuszcze 8.65 g | Węglowodany 1.45 g (w tym cukry 1.04 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1,2 kg łopatki wieprzowej
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 cebule
- 100 ml półwytrawnego różowego wina
- ok 250 ml wrzącej bulionu warzywnego lub
mięsnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- papryka w płatkach
- po ½ łyżeczki soli i pieprzu
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę. W miseczce
wymieszać 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego ze wszystkimi suchymi
przyprawami i dokładnie wymieszać.
Łopatkę umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i dokładnie
osuszyć na ręczniku papierowym. Mięso dodatkowo można ponacinać w tzw.: szachownicę
ostrym nożem z wierchu na głębokość ok 1 cm. Umieścić mięso w głębokim pojemniku
a następnie polać i dokładnie natrzeć przygotowaną wcześniej marynatą. Pojemnik
szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce na min 3 h, a najlepiej na całą noc.
Po czasie marynowania na patelni rozgrzać klarowane
masło lub olej. Łopatkę obsmażyć ze wszystkich stron na lekko brązowy kolor. W międzyczasie
obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w piórka a czosnek drobno posiekać lub przecisnąć
przez wyciskacz.
Pokrojoną cebulę umieścić na dnie misy Wolnowaru. Na
cebuli ułożyć obsmażone mięso. Całość zalać bulionem i różowym winem, dodać
czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pierz. Delikatnie
wymieszać, oprószyć płatkami papryki, przykryć misę pokrywką i rozpocząć proces
gotowania.
Gotować całość przez ok 5 h na HIGH.
Łopatkę w czasie gotowania kilkukrotnie obrócić w
misie Wolnowaru.
Po zakończonym czasie gotowania wyjąć mięso z misy na
talerz i odstawić do przestygnięcia. Zimnie mięso zamknąć w szczelnym pojemniku
i umieścić w lodówce, aby całkowicie stężało.
Kroić ostrym nożem w cienkie plastry i podawać jako
wędlinę do kanapek.
Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.
**Łopatkę
można podawać także na ciepło jako danie obiadowe krojąc mięso w plastry o
grubości min 1 cm i podawać z ulubionymi dodatkami polane sosem powstałym z
duszenia mięsa. Sos można wcześniej zmiksować blenderem i zagęścić zasmażką z
mąki pszennej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz