Ciasto Pomarańczowe
Ciasto Pomarańczowe
Pyszne,
mocno aromatyczne ciasto pomarańczowe to świetny pomysł na śniadanie i tym
samym dobry początek dnia przy kubku gorącej kawy, herbaty lub czekolady. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 326 kcal
W
tym: Białka 6.41 g | Tłuszcze 14.08 g | Węglowodany 43.14 g (w tym cukry 19.65 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 2 duże jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
- 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy z
miąższem (ok 3 duże pomarańcze)
- 110 g miękkiego masła
- 40 g mączki migdałowej lub zmiksowanych
blanszowanych migdałów
- 300 g mąki pszennej typu 450
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu
pomarańczowego
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do nasmarowania foremki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka mączki migdałowej
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Foremkę do babki z kominem natłuścić masłem. W miseczce umieścić po 1 łyżce mąki, bułki tartej i mączki migdałowej. Dokładnie wymieszać a następnie oprószyć powstałą mieszanką wnętrze foremki. Odstawić na bok.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić na jasna i puszystą masę. Następnie po kolei dodawać: skórkę otartą z pomarańczy, aromat pomarańczowy, świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy z kawałkami miąższu, miękkie masło, mączkę migdałową, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia dokładnie miksują po każdym dodanym składniku. Na koniec powinna powstać gładka i jednolita masa o konsystencji kremu do tortu (patrz VIDEO).
https://www.instagram.com/reel/Cmz6pqmNKj5/?utm_source=ig_web_copy_link
Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec
przez ok 1 h lub do tzw.: suchego patyczka. W razie, gdyby wierzch ciasta zbyt
szybko łapał kolor, przykryć ciasto z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej.
Przestudzić
na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać
w suchym miejscu w szczelnym pojemniku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz