Bułeczki Kardamonowe z Masłem Waniliowym
Bułeczki Kardamonowe z Masłem Waniliowym
Bułeczki
z mielonym kardamonem są niesamowicie aromatyczne, pyszne i miękkie a za sprawą
waniliowego masełka delikatne i wilgotne w środku. Świetny pomysł na śniadanie.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 100 g): 325 kcal
W
tym: Białka 7.42 g | Tłuszcze 16.84 g | Węglowodany 36.41 g (w tym cukry 7.24 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 380 g mąki pszennej typu 650
- 40 g cukru
- 7 g suchych drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 180 ml letniego mleka pełnego
- 1 duże jajko + 1 jajko do posmarowania przed
pieczeniem
- 65 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
- 80 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na posypkę:
- 1 szklanka białego cukru kryształu
- 2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki na ciasto (oprócz masła) umieścić w misie miksera lub na blacie i
rozpocząć proces wyrabiania ciasta. Zdecydowanie najlepiej sprawdzi się tu
mikser z hakiem do wyrabiania ciast, gdyż cały proces musi potrwać ok 20 – 30 min.
Ciasto pierwotnie należy wyrabiać na średnich obrotach przez ok 10 min do
połączenia się składników. Masło w między czasie należy pokroić w małe kostki i
nie przerywając wyrabiania zacząć dodawać po jednej kostce do misy miksera. Po
każdej dodanej porcji masła wyrabiać całość aż masło zostanie wtłoczone do ciasta.
Proces kontynuować do tak długo aż dodane zostanie całe masło. Następnie cały
proces wyrabiania kontynuować do momentu aż ciasto w całości będzie odchodzić
od ścianek misy a w dotyku będzie delikatne, miękkie i bardzo elastyczne oraz przejdzie
tzw.: test szyby.
Test
szyby polega na oderwaniu kawałka ciasta i rozciągnięciu go między palcami.
Powinna się utworzyć elastyczna błonka. Jeśli ciasto się rozrywa, to znak, że
powinno jeszcze być wyrabiane.
Gotowe ciasto należy zwinąć w kulkę, umieścić w czystej misie, misę przykryć bawełniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie miskę należy wstawić do lodówki na kolejną godzinę.
Przygotować nadzienie, czyli masło waniliowe.Miękkie
masło dokładnie wymieszać z aromatem i cukrem waniliowym. Można także zastąpić
cukier z wanilią zwykłym cukrem pudrem i ziarnami z 1 laski wanilii. Masło
pozostawić w temperaturze pokojowej.
Gdy
zakończy się czas leżakowania ciasta należy je wyjąć na blat i chwilę wyrobić,
aby się ogrzało.
Ciasto
rozwałkować na prostokąt o grubości ok ½ cm i wymiarach ok 25 x 45 cm. Placek
ciasta posmarować równomiernie wcześniej przygotowanym masłem waniliowym a
następnie złożyć na pół względem dłuższego boku, warstwą masła do środka. Docisnąć
i podzielić placek na 9 pasków.
Każdy
pasek delikatnie rozciągnąć, aby go wydłużyć, a następnie skręcić i zwinąć w
tzw.: ślimaka. Tak uformowane bułeczki układać na dużej blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia w ok 3 cm odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na
ok 30 min w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Wyrośnięte
bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok 12-15 min aż się zarumienią.
Po
upieczeniu przestudzić chwilę na kratce. Następnie każdą bułeczkę posmarować
cienką warstwą roztopionego masła i obtoczyć w cukrze. Można od razu podawać.
Następnie
przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz