Buchty
Buchty
Buchty
– jak podaje Wikipedia - to słodki wyrób piekarniczy. Połączone ze sobą bokami
bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem. Bywają
również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub
posmarowane masłem lub oprószone cukrem pudrem. Są niesamowicie mięciutkie. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 120 g): 271 kcal
W
tym: Białka 9.83 g | Tłuszcze 3.16 g | Węglowodany 49.85 g (w tym cukry 11.35 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 500 g mąki typu 650
- 2 jajka
- 180 ml letniego mleka
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu
naturalnego gęstego
- 80g cukru trzcinowego
- 10 g suchych drożdży instant
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki (muszą być w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera i przy
pomocy haka rozpocząć proces wyrabiania ciasta. Ciasto należy wyrabiać przez ok
15 min. Można oczywiście zrobić to także ręcznie na blacie. Ciasto musi być gładkie,
elastyczne i delikatnie klejące.
Z
ciasta uformować kulkę i ułożyć w misce oprószonej mąką. Przykryć bawełnianą
lub lnianą ściereczką i odstawić na 1 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto
powinno potroić swoją objętość).
Po
tym czasie formę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i
boki).
Ciasto
wyłożyć na mocno oprószony mąką blat i krótko zagnieść. Następnie podzielić na
9 równych części. Z każdej uformować kulkę a kulki ułożyć w foremce. Przykryć ściereczką
i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 45 min.
Po
tym czasie piekarnik rozgrzać do 180°C.
Foremkę
wstawić do nagranego piekarnika i pies Buchty przez 17 min.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce.
Podawać z ulubionymi dodatkami np.: konfiturą, miodem, masłem czy Nutellą itp.
Smacznego.
Na Śląsku buchtami nazywamy kluski na parze, ale te też wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń