Bigos z Kiszonej Kapusty (Crockpot / Wolnowar)
Bigos z Kiszonej Kapusty
(Crockpot
/ Wolnowar)
Bigos
z kiszonej kapusty to jedna z tradycyjnych potrwa kuchni polskiej. Jest pyszny
i bardzo łatwy do przygotowania. Przygotowując do w Wolnowarze nie musimy nad
nim stać i pilnować, aby nic się nie przypaliło. Po prostu mieszamy wszystkie
składniki i na ok 4 godziny zapominamy o nim i o staniu przy kuchence. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 120 kcal
W
tym: Białka 4.56 g | Tłuszcze 8.31 g | Węglowodany 1.39 g (w tym cukry 1.69 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 łyżki klarowanego masła
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g wędzonych kabanosów wieprzowych
- 1 liść laurowy
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 cebule
- 100 ml półwytrawnego czerwonego wina
- ok 150 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Kapustę opłukać ciepłą wodą, odsączyć na sitku i drobno
posiekać. Przełożyć do misy Wolnowaru.
Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.
Boczek pokroić w małą kostkę.
Kabanosy pokroić w małe talarki.
Na suchej patelni podsmażyć na brązowy kolor pokrojony
w kostkę boczek. Dodać do kapusty.
Do wytopionej słoniny z boczku dodać masło klarowane i
zeszklić na nim posiekaną cebulę a następnie dodać ją do misy z kapustą.
Całość zalać gorącą wodą, wymieszać. Dodać pokrojone
kabanosy, sól, pieprz, majeranek, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść
laurowy oraz wino. Całość dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
Misę przykryć pokrywką i rozpocząć proces gotowania.
Gotować całość przez ok 4 h na HIGH.
Bigos od czasu do czasu należy przemieszać. W razie
potrzeby doprawić wg własnych preferencji.
Podawać na ciepło. Następnie przełożyć do szczelnego
pojemnika i przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Pierwszy raz widzę bigos z kabanosami i boczkiem, więc tym bardziej trzeba będzie skorzystać z tego przepisu. Choć dodałabym też pieczarki oraz śliwki, bo jednak w bigosie są po prostu obłędne ;) Już do zakładek dodałam sobie ten przepis. Poza tym wino też jest zaskakującym składnikiem, na który nigdy nie natrafiłam jeśli chodzi o bigos czy ogółem polskie dania. Zazwyczaj w kuchni śródziemnomorskiej je widziałam. Dziękuję za tę nową inspirację - bardzo ciekawa!
OdpowiedzUsuńOczywiście przepis można modyfikować wg własnych upodobań. Pieczarki, grzyby i śliwki także idealnie się tu sprawdza. Polecam wypróbować i pozdrawiam serdecznie.
Usuń