Zupa Toskańska (Crockpot / Wolnowar)

Zupa Toskańska

(Crockpot / Wolnowar)


Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem jest bardzo treściwa, kremowa i pyszna. Wręcz idealna na jesień.  Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 122 kcal

W tym: Białka 6.79 g | Tłuszcze 8.86 g | Węglowodany 3.57 g ( w tym cukry 0.72 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 400 g wieprzowego mięsa mielonego np. z łopatki

- 150 g wędzonego boczku

- 2 duże garście świeżego szpinaku

- 3 ząbki czosnku

- 1 duża cebula

- 150 ml śmietanki kremówki 30%

- 4 średnie ziemniaki

- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

- ½ łyżeczki soli himalajskiej

- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki

- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

- 70 g tartego parmezanu

- 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego

- kilka kuleczek min Mozzarelli

 

 

Przygotowanie:

 

Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Boczek także pokroić w małą kostkę. Szpinak umyć i poszatkować na drobniejsze cząstki. Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Rozgrzać suchą patelnię i umieścić na niej pokrojony boczek. Chwilę go podsmażać, aż wytopi się z niego słoninka. Dodać zmielone mięso oraz cebulę. Wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko ponownie wymieszać.

Przełożyć zawartość do misy Wolnowara. Dodać gorący bulion, posiekany szpinak, pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystkie przyprawy. Wymieszać i rozpocząć proces gotowania.

Gotować zupę przez 2 h na HIGH lub 4 h na LOW.

Pod koniec procesu, gdy ziemniaki będą już miękkie, dodać śmietankę oraz starty na tarce parmezan. Wymieszać i gotować całość jeszcze przez ok 10 min.

Podawać na ciepło z kuleczkami sera mini Mozzarella i posiekanym szpinakiem lub pietruszką.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty