Zupa Toskańska (Crockpot / Wolnowar)
Zupa Toskańska
(Crockpot
/ Wolnowar)
Toskańska
zupa z mięsem i szpinakiem jest bardzo treściwa, kremowa i pyszna. Wręcz idealna
na jesień. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 122 kcal
W
tym: Białka 6.79 g | Tłuszcze 8.86 g | Węglowodany 3.57 g ( w tym cukry 0.72 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 400 g wieprzowego mięsa mielonego np. z łopatki
- 150 g wędzonego boczku
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 średnie ziemniaki
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 70 g tartego parmezanu
- 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- kilka kuleczek min Mozzarelli
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć
przez praskę. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Boczek także pokroić w małą
kostkę. Szpinak umyć i poszatkować na drobniejsze cząstki. Mięso umyć, osuszyć
i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Rozgrzać suchą patelnię i umieścić na niej pokrojony boczek.
Chwilę go podsmażać, aż wytopi się z niego słoninka. Dodać zmielone mięso oraz
cebulę. Wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Pod
koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko ponownie
wymieszać.
Przełożyć zawartość do misy Wolnowara. Dodać gorący
bulion, posiekany szpinak, pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystkie przyprawy.
Wymieszać i rozpocząć proces gotowania.
Gotować zupę przez 2 h na HIGH lub 4 h na LOW.
Pod koniec procesu, gdy ziemniaki będą już miękkie, dodać
śmietankę oraz starty na tarce parmezan. Wymieszać i gotować całość jeszcze
przez ok 10 min.
Podawać
na ciepło z kuleczkami sera mini Mozzarella i posiekanym szpinakiem lub pietruszką.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz