Zupa Gulaszowa
Zupa Gulaszowa
Zupa
gulaszowa to bardzo sycące, niesamowicie smaczne oraz rozgrzewające (zwłaszcza w
chłodne dni) danie, które w zupełności może zastąpić dwudaniowy obiad. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 67 kcal
W
tym: Białka 4.91 g | Tłuszcze 3.02 g | Węglowodany 4.06 g ( w tym cukry 2.18 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 800 g łopatki wieprzowej
- 4 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1½ l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 700 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 czerwone papryka
- 4 duże ziemniaki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso
umyć, osuszyć i pokroić w 1½ kostkę. Oprószyć solą i pieprzem a następnie obsmażyć
ze wszystkich stron na maśle. Podsmażone mięso przełożyć do dużego garnka,
zalać gorącym bulionem i dodać wszystkie suche przyprawy. Wymieszać.
Cebulę
obrać i posiekać w drobną kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć
na drobnej tarce. Podsmażyć całość na maśle na złoty kolor. Paprykę pokroić w
wąskie paski i dodać do duszonej cebuli. Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć
na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać do podsmażanej papryki. Chwilę wszystko
razem podsmażyć a następnie dodać wino i całość dusić przez ok 10 min.
Następnie dodać do reszty zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ugotować al dente w osobnym garnku w osolonej wodzie, następnie odcedzić i
dodać do zupy. Wlać pomidorową Passatę lub pomidorki z puszki wraz z
koncentratem pomidorowym. Wszystko wymieszać i gotować wywar przez ok 1½ do 2 h. Pod koniec gotowania doprawić solą
i pieprzem do smaku wg własnych preferencji.
Podawać
na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz