Zrazy z Polędwiczki Wieprzowej (Crockpot / Wolnowar)
Zrazy z Polędwiczki Wieprzowej
(Crockpot
/ Wolnowar)
Zrazy z polędwiczki wieprzowej są niesamowicie pyszne, delikatne i kruche. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 131 kcal
W
tym: Białka 13.69 g | Tłuszcze 6.62 g | Węglowodany 3.19 g (w tym cukry 0.94 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 800 g polędwiczki wieprzowej
- 6 łyżeczek ostrej musztardy np.: chrzanowej
- 4 ogórki kiszone
- 2 opakowania wędzonego boczku w plastrach
- 2 cebule
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
- litr bulionu
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- 3 łyżki maki pszennej
- ½ szklani zimnej wody
Przygotowanie:
Polędwiczkę umyć i oczyścić z błonek i tłuszczu. Następnie podzielić na trzy części. Każdy kawałek przy pomocy ostrego noża rozciąć metodą ślimakową na płaski kawałek mięsa tzn.: kawałek polędwicy przeciąć w 1/3 jej wysokości. Nóż prowadzić do środka, równolegle do blatu, ale nie docinać mięsa do końca. Następnie obracając polędwiczkę po blacie rozciąć pozostałe 2/3 na równy płat.
Tak przygotowane mięso rozbić tłuczkiem na cienkie
placki uważając, aby ich nie podziurawić. Każdy płat mięsa posolić, oprószyć
pieprzem z obu stron i posmarować musztardą tylko po jednej stornie. Następnie
ułożyć na nich plastry boczku, pokrojone w słupki ogórki i posiekaną na piórka
cebulę.
Płaty mięsa z dodatkami zawinąć w ciasne roladki i związać nicią lub spiąć wykałaczkami tak, aby podczas gotowania zawartość nie wypadła ze środka.
Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć zrazy
ze wszystkich stron na złoty kolor.
Umieścić obsmażone roladki w misie Wolnowaru, zalać
gorącym bulionem i dodać liść laurowy oraz ziele angielski. Zamknąć pokrywkę i
rozpocząć proces gotowania.
Gotować całość przez ok 4 h na HIGH lub ok 6 h na LOW.
Na ok 40 min przed końcem gotowania zrazy delikatnie
wyjąć z misy Wolnowaru i usunąć z nich nici lub wykałaczki. W szklance wymieszać
dokładnie zimną wodę z mąką tak, aby powstała jednolita masa bez grudek.
Przelać mieszankę do gorącego wywaru w misie intensywnie mieszając trzepaczką,
aż sos się zagęści. Zrazy ponownie umieścić w Wolnowarze i dokończyć proces
gotowania.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np.:
kluseczkami, ziemniakami lub warzywami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz