Zrazy z Polędwiczki Wieprzowej (Crockpot / Wolnowar)

Zrazy z Polędwiczki Wieprzowej

(Crockpot / Wolnowar)


Zrazy z polędwiczki wieprzowej są niesamowicie pyszne, delikatne i kruche. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 131 kcal

W tym: Białka 13.69 g | Tłuszcze 6.62 g | Węglowodany 3.19 g (w tym cukry 0.94 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- ok 800 g polędwiczki wieprzowej

- 6 łyżeczek ostrej musztardy np.: chrzanowej

- 4 ogórki kiszone

- 2 opakowania wędzonego boczku w plastrach

- 2 cebule

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

- sól, pieprz

- litr bulionu

- 2 łyżki oleju lub smalcu

- 3 łyżki maki pszennej

- ½ szklani zimnej wody

 

 

Przygotowanie:

 

Polędwiczkę umyć i oczyścić z błonek i tłuszczu. Następnie podzielić na trzy części. Każdy kawałek przy pomocy ostrego noża rozciąć metodą ślimakową na płaski kawałek mięsa tzn.: kawałek polędwicy przeciąć w 1/3 jej wysokości. Nóż prowadzić do środka, równolegle do blatu, ale nie docinać mięsa do końca. Następnie obracając polędwiczkę po blacie rozciąć pozostałe 2/3 na równy płat.

Tak przygotowane mięso rozbić tłuczkiem na cienkie placki uważając, aby ich nie podziurawić. Każdy płat mięsa posolić, oprószyć pieprzem z obu stron i posmarować musztardą tylko po jednej stornie. Następnie ułożyć na nich plastry boczku, pokrojone w słupki ogórki i posiekaną na piórka cebulę.

Płaty mięsa z dodatkami zawinąć w ciasne roladki i związać nicią lub spiąć wykałaczkami tak, aby podczas gotowania zawartość nie wypadła ze środka.

Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor.

Umieścić obsmażone roladki w misie Wolnowaru, zalać gorącym bulionem i dodać liść laurowy oraz ziele angielski. Zamknąć pokrywkę i rozpocząć proces gotowania.

Gotować całość przez ok 4 h na HIGH lub ok 6 h na LOW.

Na ok 40 min przed końcem gotowania zrazy delikatnie wyjąć z misy Wolnowaru i usunąć z nich nici lub wykałaczki. W szklance wymieszać dokładnie zimną wodę z mąką tak, aby powstała jednolita masa bez grudek. Przelać mieszankę do gorącego wywaru w misie intensywnie mieszając trzepaczką, aż sos się zagęści. Zrazy ponownie umieścić w Wolnowarze i dokończyć proces gotowania.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: kluseczkami, ziemniakami lub warzywami.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty