Żeberka w Sosie Pomidorowo – Pieczarkowym (Crockpot / Wolnowar)

Żeberka w Sosie Pomidorowo – 

Pieczarkowym

(Crockpot / Wolnowar)


Mięciutkie i bardzo aromatyczne żeberka duszone w sosie pomidorowo – pieczarkowym są naprawdę pyszne i rozpływają się w ustach. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 68 kcal

W tym: Białka 5.50 g | Tłuszcze 4.26 g | Węglowodany 1.58 g (w tym cukry 1.22 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- ok 700 g żeberek wieprzowych

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

- 1 duża cebula

- 7 średnich pieczarek

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 2 ząbki czosnku

- ok 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego

 

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać a następnie dokładnie natrzeć nimi żeberka. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć zamarynowane żeberka na złoty kolor ze wszystkich stron.

Następnie przenieść podsmażone mięso do misy Wolnowaru.

Na tej samej patelni podsmażyć przez ok 5 min pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekane pieczarki. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i odrobinę bulionu. Wszystko dokładnie wymieszać a następnie przelać do Wolnowaru. Dolać resztę bulionu (tak aby całe mięso było w nim zanurzone), lekko przemieszać, nakryć przykrywką i rozpocząć proces gotowania.

Gotować całość przez ok 4 h na HIGH lub 7 h na LOW.

Na 30 min przed końcem procesu gotowania delikatnie wyjąc żeberka z Wolnowaru a wywar zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa na gładki sos. Sos dodatkowo można zagęścić zasmażką z mąki pszennej. Przełożyć żeberka do sosu i dokończyć proces gotowania.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty