Żeberka w Sosie Pomidorowo – Pieczarkowym (Crockpot / Wolnowar)
Żeberka w Sosie Pomidorowo –
Pieczarkowym
(Crockpot
/ Wolnowar)
Mięciutkie
i bardzo aromatyczne żeberka duszone w sosie pomidorowo – pieczarkowym są
naprawdę pyszne i rozpływają się w ustach. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 68 kcal
W
tym: Białka 5.50 g | Tłuszcze 4.26 g | Węglowodany 1.58 g (w tym cukry 1.22 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 700 g żeberek wieprzowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- 1 duża cebula
- 7 średnich pieczarek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- ok 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać a następnie
dokładnie natrzeć nimi żeberka. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej
na całą noc.
Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć zamarynowane
żeberka na złoty kolor ze wszystkich stron.
Następnie przenieść podsmażone mięso do misy
Wolnowaru.
Na tej samej patelni podsmażyć przez ok 5 min pokrojoną
w drobną kostkę cebulę i posiekane pieczarki. Pod koniec dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i odrobinę bulionu. Wszystko
dokładnie wymieszać a następnie przelać do Wolnowaru. Dolać resztę bulionu (tak
aby całe mięso było w nim zanurzone), lekko przemieszać, nakryć przykrywką i rozpocząć
proces gotowania.
Gotować całość przez ok 4 h na HIGH lub 7 h na LOW.
Na 30 min przed końcem procesu gotowania delikatnie
wyjąc żeberka z Wolnowaru a wywar zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa na
gładki sos. Sos dodatkowo można zagęścić zasmażką z mąki pszennej. Przełożyć
żeberka do sosu i dokończyć proces gotowania.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz