Szybkie Pierniczki w Czekoladzie

Szybkie Pierniczki w Czekoladzie


Dziś przedstawiam przepis na niewymagające dojrzewania szybkie i mięciutkie pierniczki od razu po upieczeniu, które idealnie też zachowują swój kształt.  Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 395 kcal

W tym: Białka 6.29 g | Tłuszcze 12.49 g | Węglowodany 63.32 g (w tym cukry 40.12 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na pierniczki:

 

- 500 g mąki pszennej

- 100 g mąki migdałowej

- 2 łyżki kakao

- 3 łyżki przyprawy do piernika

- 120 g roztopionego masła

- 2 jaja

- 180 g cukru pudru

- 150 g płynnego miodu

- 1½ kwaśnej śmietany 18%

- 2 łyżki mleka 3,2%

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 


Składniki na czekoladą glazurę:

 

- 360 g cukru pudru

- 30 g kakao

- 100 g gorzkiej czekolady

- 25 g płynnego miodu

- 125 ml gorącej wody

- ½ łyżeczki cynamonu

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub migdałowego

 



Przygotowanie pierniczków:

 

W misie miksera wymieszać ze sobą suche składniki tj.: obie mąki, cukier, kakao i przyprawa do piernika.

W garnuszku umieścić miód, aromat i masło. Całość podgrzać, aby masło całkowicie się roztopiło. Zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia.

W kubeczku wymieszać mleko ze śmietaną i dodać sodę oczyszczoną. Odstawić na 5 min.

Do suchych składników dodać wszystkie płynne i rozpocząć wyrabianie ciasta przy pomocy nakładki z hakiem. Wyrabiać ok 7 min.

Ciasto będzie dość klejące, ale takie ma być.

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Blat oprószyć odrobiną mąki. Wyłożyć masę piernikową. Z wierzchu także delikatnie oprószyć masę mąka i rozwałkować ciasto na placek o grubości nie mniejszej niż 5 mm. Przy pomocy foremek wycinać dowolne kształty i układać pierniczki na blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Przed pieczeniem pierniczki posmarować cienką warstwą wody przy użyciu pędzelka.

Blachę włożyć do nagranego piekarnika i piec przez ok 8-9 min.

Następnie upieczone pierniczki przestudzić i udekorować czekoladową glazurą.

 




Przygotowanie czekoladowej glazury:

 

W misie miksera umieści cukier puder i kakao. Wymieszać.

Miód wymieszać dokładnie z gorącą wodą, dodać aromat i przelać całość do cukru z kakao.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Przelać do reszty składników. Całość zmiksować na gładki mus. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać odrobine gorącej wody.

Gdy konsystencja polewy będzie już jednolita, lśniąca i odpowiednio płynna (powinna przypominać płynny mód) od razu należy przystąpić do glazurowania pierniczków.

Najłatwiej jest wbić delikatnie widelec w spodnią część pierniczka i krótko namoczyć jego wierzch w glazurze. Chwilę odczekać aż nadmiar polewy spłynie i odkładać pierniczki na blat lub deskę, aby glazura mogła swobodnie zastygnąć (zostawić je tak w chłodnym miejscu na kilka godzin a najlepiej na całą noc).

Gdyby w trakcie glazurowania polewa w misce zaczęła gęstnieć można włożyć ją do kąpieli wodnej lub chwilę podgrzać w kuchence mikrofalowej, aby znów stała się bardziej płynna.

Gotowe pierniczki przełożyć do szczelnej puszki i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.





Smacznego.

Komentarze

  1. Wspaniały przepis! Pierniczki wyszły przepyszne i mięciutkie. Dziękuję serdecznie :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty