Szybkie Pierniczki w Czekoladzie
Szybkie Pierniczki w Czekoladzie
Dziś
przedstawiam przepis na niewymagające dojrzewania szybkie i mięciutkie
pierniczki od razu po upieczeniu, które idealnie też zachowują swój kształt. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 395 kcal
W
tym: Białka 6.29 g | Tłuszcze 12.49 g | Węglowodany 63.32 g (w tym cukry 40.12 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki migdałowej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 120 g roztopionego masła
- 2 jaja
- 180 g cukru pudru
- 150 g płynnego miodu
- 1½ kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki mleka 3,2%
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na czekoladą glazurę:
- 360 g cukru pudru
- 30 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g płynnego miodu
- 125 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub migdałowego
Przygotowanie pierniczków:
W
misie miksera wymieszać ze sobą suche składniki tj.: obie mąki, cukier, kakao i
przyprawa do piernika.
W
garnuszku umieścić miód, aromat i masło. Całość podgrzać, aby masło całkowicie
się roztopiło. Zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia.
W
kubeczku wymieszać mleko ze śmietaną i dodać sodę oczyszczoną. Odstawić na 5
min.
Do
suchych składników dodać wszystkie płynne i rozpocząć wyrabianie ciasta przy
pomocy nakładki z hakiem. Wyrabiać ok 7 min.
Ciasto
będzie dość klejące, ale takie ma być.
Dużą
blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzać do 170°C.
Blat oprószyć odrobiną mąki. Wyłożyć masę piernikową. Z wierzchu także delikatnie oprószyć masę mąka i rozwałkować ciasto na placek o grubości nie mniejszej niż 5 mm. Przy pomocy foremek wycinać dowolne kształty i układać pierniczki na blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Przed pieczeniem pierniczki posmarować cienką warstwą wody przy użyciu pędzelka.
Blachę włożyć do nagranego piekarnika i piec przez ok 8-9 min.Następnie
upieczone pierniczki przestudzić i udekorować czekoladową glazurą.
Przygotowanie czekoladowej glazury:
W
misie miksera umieści cukier puder i kakao. Wymieszać.
Miód
wymieszać dokładnie z gorącą wodą, dodać aromat i przelać całość do cukru z kakao.
Czekoladę
połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence
mikrofalowej. Przelać do reszty składników. Całość zmiksować na gładki mus.
Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać odrobine gorącej wody.
Gdy
konsystencja polewy będzie już jednolita, lśniąca i odpowiednio płynna (powinna
przypominać płynny mód) od razu należy przystąpić do glazurowania pierniczków.
Najłatwiej
jest wbić delikatnie widelec w spodnią część pierniczka i krótko namoczyć jego
wierzch w glazurze. Chwilę odczekać aż nadmiar polewy spłynie i odkładać
pierniczki na blat lub deskę, aby glazura mogła swobodnie zastygnąć (zostawić
je tak w chłodnym miejscu na kilka godzin a najlepiej na całą noc).
Gdyby
w trakcie glazurowania polewa w misce zaczęła gęstnieć można włożyć ją do
kąpieli wodnej lub chwilę podgrzać w kuchence mikrofalowej, aby znów stała się
bardziej płynna.
Gotowe
pierniczki przełożyć do szczelnej puszki i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Smacznego.
Wspaniały przepis! Pierniczki wyszły przepyszne i mięciutkie. Dziękuję serdecznie :D
OdpowiedzUsuń