Surówka z Kapusty Pekińskiej
Surówka z Kapusty Pekińskiej
Bardzo
szybka w przygotowaniu, niesamowicie pyszna, zdrowa, lekka i soczysta surówka z
kapusty pekińskiej to idealny dodatek do dań obiadowych. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 43 kcal
W
tym: Białka 1.08 g | Tłuszcze 2.05 g | Węglowodany 3.87 g ( w tym cukry 3.84 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 małe jabłko
- 1 średnia marchewka
- sok z ½ cytryny
- 1 duża łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego lub
śmietany 18%
- sól, pieprz
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Kapustę
umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i bardzo drobno poszatkować. Posiekaną kapustę
posypać solą. Wymieszać i odstawić na 5 min na bok. Po tym czasie mocno powygniatać
kapustę dłońmi, aby puściła sok. Odcedzić na sitku i przełożyć do czystej
miseczki.
Marchewkę
i jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach i dodać do
kapusty.
Całość
doprawić pieprzem, dodać łyżeczkę cukru oraz majonezu (lub jogurtu naturalnego
lub kwaśnej śmietany) i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Miseczkę
przykryć folią spożywczą i wstawić na ok 1 h do lodówki, aby wszystko się
przegryzło.
Podawać
jako przystawka / dodatek do dań obiadowy z mięsem lub rybą.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz