Surówka z Kapusty Pekińskiej

Surówka z Kapusty Pekińskiej


Bardzo szybka w przygotowaniu, niesamowicie pyszna, zdrowa, lekka i soczysta surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do dań obiadowych. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 43 kcal

W tym: Białka 1.08 g | Tłuszcze 2.05 g | Węglowodany 3.87 g ( w tym cukry 3.84 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 średniej wielkości kapusta pekińska

- 1 małe jabłko

- 1 średnia marchewka

- sok z ½ cytryny

- 1 duża łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego lub śmietany 18%

- sól, pieprz

- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego



Przygotowanie:

 

Kapustę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i bardzo drobno poszatkować. Posiekaną kapustę posypać solą. Wymieszać i odstawić na 5 min na bok. Po tym czasie mocno powygniatać kapustę dłońmi, aby puściła sok. Odcedzić na sitku i przełożyć do czystej miseczki.

Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach i dodać do kapusty.

Całość doprawić pieprzem, dodać łyżeczkę cukru oraz majonezu (lub jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany) i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

Miseczkę przykryć folią spożywczą i wstawić na ok 1 h do lodówki, aby wszystko się przegryzło.

Podawać jako przystawka / dodatek do dań obiadowy z mięsem lub rybą.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty