Schab w Sosie Winno - Pieczarkowym (Crockpot / Wolnowar)
Schab w Sosie Winno - Pieczarkowym
(Crockpot
/ Wolnowar)
Schab
z Wolnowaru jest bardzo soczysty i mięciutki. Danie jest zdrowe i pyszne. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 72 kcal
W
tym: Białka 7.60 g | Tłuszcze 2.88 g | Węglowodany 2.08 g ( w tym cukry 0.68 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 600 g schabu bez kości
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 3 łyżeczki mąki pszennej typu 450
- ½ szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
Przygotowanie:
Schab
umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w plastry o grubości ok 1 cm.
Wszystkie przyprawy wymieszać a następnie natrzeć nimi mięso. Tak przygotowane
mięso odstawić na 30 min do lodówki i w tym czasie przygotować pieczarki.
Pieczarki
dokładnie umyć, osuszyć i ewentualnie obrać z wierzchniej skórki. Następnie
pokroić pieczarki w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i
drobno posiekać.
Na
patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim kotlety z obu stron.
Podsmażone kotlety przenieść do misy Wolnowaru. Dodać pokrojone pieczarki, cebulę
i czosnek. Na patelnię wlać wino, wymieszać z pozostałościami przypraw po
smażeniu mięsa i gotować całość przez 4 min. Przelać zawartość do misy Wolnowaru.
Dodać gorący bulion, delikatnie wszystko przemieszać, nakryć pokrywką i rozpocząć
proces gotowania.
Gotować
mięso przez 3 h na HIGH lub 6 h na LOW.
Na 30 min przed końcem gotowania mięso delikatnie wyjąć z misy Wolnowaru. W szklance wymieszać mleko z mąką tak, aby powstała jednolita mieszanka bez grudek. Przelać mieszankę do gorącego sosu intensywnie mieszając trzepaczką aż sos się zagęści.
Ponownie umieścić mięso w Wolnowarze (w sosie), przykryć i gotować do zakończenia cyklu.Podawać na ciepło z
ulubionymi dodatkami: ziemniaki, kasza, ryż lub warzywa.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz