Sajgonki
Sajgonki
Sajgonki
to głownie danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.
Mają postać małych krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym.
Podaje się je z różnego rodzaju sosami i dipami. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 176 kcal
W
tym: Białka 9.03 g | Tłuszcze 7.39 g | Węglowodany 15.32 g ( w tym cukry 1.18 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 12 do 14 okrągłych arkuszy papieru ryżowego
- 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 70 g ryżowego makaronu chińskiego
- 6 grzybków Mun
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 mały zielony ogórek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- pieprz
Przygotowanie:
Grzybki Mun zalać
wrzątkiem i odstawić na ok 20 min. Po tym czasie odcedzić i posiekać na
mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w
drobną kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć
przez praskę.
Makaron ryżowy ugotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać 2
łyżki oleju i podsmażyć na nim posiekaną cebul i czosnek. Dodać mięso mielone i
smażyć aż się zarumieni często mieszając. Dodać pokrojone grzyby Mun, makaron
ryżowy oraz 2 łyżki sosu sojowego. Wymieszać i doprawić świeżo mielonym
pieprzem.
Marchewkę i ogórka obrać
ze skórki i pokroić w cienkie paski/słupki.
Kilka listków kapusty
pekińskiej, umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Pojedynczy arkusz
papieru ryżowego zanurzyć na ok 2 sekundy w letniej wodzie a następnie położyć
na wilgotnej desce lub blacie, chwile odczekać aż zmięknie.
Na arkuszu układać po
kolei: 2 łyżki mięsnego farszu, trochę posiekanej kapusty pekińskiej, po kilka marchewkowych
oraz ogórkowych słupków.
Następnie zacząć formować
sajgonki. Najpierw boki papieru ryżowego założyć do środka i zacząć zwijać
całość w dość ciasny rulon tak, aby cały farsz szczelnie zamknąć w arkuszu
papieru ryżowego.
Sajgonki można podawać
od razu po przygotowaniu, kiedy są jeszcze ciepłe od farszu lub na zimno. Sajgonki
należy lekko natłuścić odrobiną oliwy z oliwek, aby poukładane na talerzy nie
posklejały się ze sobą.
Gotowe Sajgonki można także
usmażyć wrzucając je na rozgrzany, głęboki olej.
Podawać z ostrym sosem,
dipem, marynowanym imbirem lub sosem sojowym.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz