Sajgonki

Sajgonki


Sajgonki to głownie danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać małych krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym. Podaje się je z różnego rodzaju sosami i dipami. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 176 kcal

W tym: Białka 9.03 g | Tłuszcze 7.39 g | Węglowodany 15.32 g ( w tym cukry 1.18 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 12 do 14 okrągłych arkuszy papieru ryżowego

- 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego

- 70 g ryżowego makaronu chińskiego

- 6 grzybków Mun

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 marchewka

- 1 mała kapusta pekińska

- 1 mały zielony ogórek

- 2 łyżki sosu sojowego

- 2 łyżki oleju

- pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

Grzybki Mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok 20 min. Po tym czasie odcedzić i posiekać na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim posiekaną cebul i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zarumieni często mieszając. Dodać pokrojone grzyby Mun, makaron ryżowy oraz 2 łyżki sosu sojowego. Wymieszać i doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Marchewkę i ogórka obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski/słupki.

Kilka listków kapusty pekińskiej, umyć, osuszyć i drobno posiekać.

Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzyć na ok 2 sekundy w letniej wodzie a następnie położyć na wilgotnej desce lub blacie, chwile odczekać aż zmięknie.

Na arkuszu układać po kolei: 2 łyżki mięsnego farszu, trochę posiekanej kapusty pekińskiej, po kilka marchewkowych oraz ogórkowych słupków.

Następnie zacząć formować sajgonki. Najpierw boki papieru ryżowego założyć do środka i zacząć zwijać całość w dość ciasny rulon tak, aby cały farsz szczelnie zamknąć w arkuszu papieru ryżowego.

Sajgonki można podawać od razu po przygotowaniu, kiedy są jeszcze ciepłe od farszu lub na zimno. Sajgonki należy lekko natłuścić odrobiną oliwy z oliwek, aby poukładane na talerzy nie posklejały się ze sobą.

Gotowe Sajgonki można także usmażyć wrzucając je na rozgrzany, głęboki olej.  

Podawać z ostrym sosem, dipem, marynowanym imbirem lub sosem sojowym.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty