Sałatka Prosciutto z Pieczoną Dynią i Orzechami
Sałatka Prosciutto
z Pieczoną Dynią i Orzechami
Sezon
na dynię wciąż trwa. Na szybką i pyszną kolację proponuje dziś dość oryginalna
sałatkę ze słodką pieczoną dynią i mnóstwem smacznych dodatków. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok 224 g): 415 kcal
W
tym: Białka 21.28 g | Tłuszcze 32.89 g | Węglowodany 7.97 g ( w tym cukry 3.26 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
(na 4 porcje):
- ½ małej dyni Hokkaido
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 70 g Rukoli
- 70 g Roszponki
- 120 g naturalnego sera Camembert
- 130 g sera Feta
- garść orzeszków Pinii
- garść orzechów Włoskich
- 1 opakowanie szynki Prosciutto
- oliwa z oliwek
- sos z octem balsamicznym Monini
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Dynię
można upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym opakowaniu.
Połówkę
małej dyni Hokkaido oczyścić z miąższu nasiennego, obrać ze skórki i pokroić na
mniejsze kawałki. Delikatnie skropić olejem i poukładać na blaszce.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C. Duża blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Blachę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec dynię przez ok 30 min do miękkości lub
do momentu aż wbity widelec lekko będzie wbijał się w miąższ. Wyjąć z
piekarnika i wystudzić.
Sałaty,
(jeśli tego wymagają) umyć i dokładnie osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i
pokroić na ćwiartki. Ser Camembert pokroić na małe kliny a fetę w drobną
kostkę. Szynkę porozrywać w rękach na drobniejsze cząstki. Orzechy włoskie
delikatnie posiekać a piniowe podprażyć na suchej patelni. Wystudzoną dynię
pokroić na małe kawałki.
Talerze
udekorować odrobiną sosu z octu balsamicznego. Równo porozkładać sałaty,
pomidorki, szynkę, sery oraz dynię. Posypać porcją orzechów, całość skropić
odrobiną oliwy z oliwek i sosem balsamicznym. Podawać z paluszkami Grissini lub
grzankami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz