Dyniowe Bagietki Piwne
Dyniowe Bagietki Piwne
Domowe
dyniowe bagietki na piwie są pyszne, chrupiące i rumiane niczym prosto z
piekarni. Za sprawą dyniowego purée mają przepiękny pomarańczowy kolor i
wyrazisty, oryginalny smak. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 217 kcal
W
tym: Białka 6.38 g | Tłuszcze 2.36 g | Węglowodany 38.03 g ( w tym cukry 1.56 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 380 g mąki pszennej typ 650
- 250 ml jasnego piwa
- 20 g świeżych drożdży
- 1½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 3 czubate łyżki purée z pieczonej
dyni
http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2022/11/puree-z-pieczonej-dyni.html
Przygotowanie:
Mąkę
z solą przesiać do misy robota kuchennego. Przygotować prosty rozczyn: do miski
wlać piwo, dodać 2 łyżki mąki, purée z pieczonej dyni. Całość dokładnie
wymieszać i delikatnie podgrzać np., w kuchence mikrofalowej lub na tradycyjnej
kuchence. Wkruszyć świeże drożdże i ponownie wymieszać. Miseczkę przykryć
bawełnianą ściereczką i odstawić na ok 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty
rozczyn dodać do mąki razem z olejem. Rozpocząć wyrabianie ciasta. Ciasto
należy wyrabiać przez ok 10 min do uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej
konsystencji. Na tym etapie ciasto powinno wydawać się dość luźne i lekko
klejące. Przykryć misę folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawić na
około 1½ h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją
objętość.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 3 równe części.
Każdy kawałek bardzo krótko zagnieć,
rozpłaszcz na podłużny placek, a następnie zawinąć ⅓ część ciasta wzdłuż dłuższego boku z góry
do środka. Powtórzyć czynność z dolną częścią, skleić palcami miejsce łączenia,
delikatnie zrolować i rozciągnąć na wałek o długość około 30 cm. Następnie
delikatnie skręcić wałek chwytając go na jego końcach a następnie obrócić ręce
w przeciwnych kierunkach.
Formę do bagietek lub blachę z piekarnika
wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim uformowane bagietki. W przypadku
użycia płaskiej blachy bagietki należy układać każdą na oddzielnym kawałku
papieru oddzielając je potem od siebie zrolowanym kawałkiem foli aluminiowej, aby
się nie posklejały ze sobą w trakcie pieczenia.
Blachę
przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W
tym czasie rozgrzać piekarnik do 230°C. Na dno piekarnika wstawić miskę z
wrzącą wodą. Bagietki będą pieczone w tzw.: metodzie parowej.
Wyrośnięte
bagietki można dodatkowo delikatnie naciąć ukośnie bardzo ostrym nożem lub
żyletką a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz około 12-15 min.,
do uzyskania równomiernie wypieczonych bagietek.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego.
Wyglądają pysznie-sprobuje
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco i pozdrawiam 😊
Usuń