Dyniowe Bagietki Piwne

Dyniowe Bagietki Piwne


Domowe dyniowe bagietki na piwie są pyszne, chrupiące i rumiane niczym prosto z piekarni. Za sprawą dyniowego purée mają przepiękny pomarańczowy kolor i wyrazisty, oryginalny smak. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 217 kcal

W tym: Białka 6.38 g | Tłuszcze 2.36 g | Węglowodany 38.03 g ( w tym cukry 1.56 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 380 g mąki pszennej typ 650

- 250 ml jasnego piwa

- 20 g świeżych drożdży

- 1½  łyżeczki soli

- 1 łyżka oleju

- 3 czubate łyżki purée z pieczonej dyni

http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2022/11/puree-z-pieczonej-dyni.html

 

 

Przygotowanie:


Mąkę z solą przesiać do misy robota kuchennego. Przygotować prosty rozczyn: do miski wlać piwo, dodać 2 łyżki mąki, purée z pieczonej dyni. Całość dokładnie wymieszać i delikatnie podgrzać np., w kuchence mikrofalowej lub na tradycyjnej kuchence. Wkruszyć świeże drożdże i ponownie wymieszać. Miseczkę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na ok 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  

Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki razem z olejem. Rozpocząć wyrabianie ciasta. Ciasto należy wyrabiać przez ok 10 min do uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej konsystencji. Na tym etapie ciasto powinno wydawać się dość luźne i lekko klejące. Przykryć misę folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawić na około 1½ h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 3 równe części.

Każdy kawałek bardzo krótko zagnieć, rozpłaszcz na podłużny placek, a następnie zawinąć część ciasta wzdłuż dłuższego boku z góry do środka. Powtórzyć czynność z dolną częścią, skleić palcami miejsce łączenia, delikatnie zrolować i rozciągnąć na wałek o długość około 30 cm. Następnie delikatnie skręcić wałek chwytając go na jego końcach a następnie obrócić ręce w przeciwnych kierunkach.

Formę do bagietek lub blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim uformowane bagietki. W przypadku użycia płaskiej blachy bagietki należy układać każdą na oddzielnym kawałku papieru oddzielając je potem od siebie zrolowanym kawałkiem foli aluminiowej, aby się nie posklejały ze sobą w trakcie pieczenia.

Blachę przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230°C. Na dno piekarnika wstawić miskę z wrzącą wodą. Bagietki będą pieczone w tzw.: metodzie parowej.

Wyrośnięte bagietki można dodatkowo delikatnie naciąć ukośnie bardzo ostrym nożem lub żyletką a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz około 12-15 min., do uzyskania równomiernie wypieczonych bagietek.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.









Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty