Orzechowa Granola (Crockpot / Wolnowar)
Orzechowa Granola
(Crockpot
/ Wolnowar)
Chrupiąca
i aromatyczna Granola z jogurtem lub mlekiem na śniadanie doda energii na cały
długi dzień. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 373 kcal
W
tym: Białka 9.56 g | Tłuszcze 19.85 g | Węglowodany 34.94 g (w tym cukry 19.95 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1½ szklanki płatków owsianych górskich
- garść ziaren słonecznika
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- garść orzechów nerkowca
- garść suszonej żurawiny
- 80 g posiekanej czekolady gorzkiej
- 2 mocno dojrzałe banany
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki miodu
- łyżka zwykłego masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na miazgę.
Przełożyć do garnuszka. Dodać masło orzechowe, zwykłe masło, aromat waniliowy
oraz miód. Krótko podgrzać aż masa zrobi się płynna. Masę dodatkowo zmiksować
blenderem ręcznym na gładki mus.
W misce wymieszać płatki z suszoną żurawiną, ziarnami
słonecznika i rozdrobnionymi orzechami (orzechy najlepiej umieścić w woreczku i
przy pomocy tłuczka do mięsa rozbić je na drobniejsze kawałki). Dodać zmiksowany
mus i całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do misy Wolnowaru i rozpocząć
proces gotowania.
Gotować całość przez ok 2 h na HIGH
Co jakiś czas masę delikatnie należy przemieszać.
Gotową Granolę przełożyć na dużą blachę z piekarnika
wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ją na całej
powierzchni blachy, posypać posiekaną na drobniejsze kawałki czekoladą i
odstawić w suche i ciepłe miejsce do wystygnięcia i przesuszenia na kilka
godzin a najlepiej na cała noc. Suchą Granolę przemieszać i przechowywać w dużym,
szczelnym słoju lub pojemniku.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz