Łopatka Wieprzowa w Piwie z Ziemniaczano – Buraczanym Purée (Crockpot / Wolnowar)

Łopatka Wieprzowa w Piwie z Ziemniaczano – Buraczanym Purée

(Crockpot / Wolnowar)


Łopatka z mojego przepisu wychodzi mięciutka, delikatna i dosłownie rozpływa się w ustach a piwny sos nadaje jej oryginalności i dodatkowego smaku.  Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 84 kcal

W tym: Białka 6.71 g | Tłuszcze 3.81 g | Węglowodany 4.80 g ( w tym cukry 0.90 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 900 g łopatki wieprzowej bez kości

- 2 łyżki oliwy czosnkowej

- 1 łyżeczka majeranku

- 2 łyżeczki płatków czosnkowych

- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

- ½ łyżeczki soli himalajskiej

- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki

- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

- 1 duża cebula

- 300 ml piwna jasnego

- 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego

- 3 łyżeczki mąki pszennej typu 450

- ½ szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego

 

 

Składniki na Purée:

 

- 4 ziemniaki

- łyżka masła

- 4 łyżki mleka lub śmietanki

- 4 łyżki tartych buraków wiórków

 

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem wykonać w mięsie nacięcia, umieścić w misce i polać oliwą czosnkową. Wszystkie przyprawy wymieszać a następnie natrzeć nimi mięso. Miskę zakryć folią spożywczą i schować na noc do lodówki.

Rano przenieść mięso do misy Wolnowaru. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do misy z mięsem. Całość zalać bulionem oraz piwem, przykryć pokrywką i rozpocząć proces gotowania.

Gotować mięso przez 5 h na HIGH lub 8 h na LOW.

Na 45 min przed końcem gotowania mięso delikatnie wyjąć z misy Wolnowaru. W szklance wymieszać mleko z mąką tak, aby powstała jednolita mieszanka bez grudek. Przelać mieszankę do gorącego sosu a następnie całość zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa na gładki i aksamitny sos. Ponownie umieścić mięso w Wolnowarze (w sosie), przykryć i gotować do zakończenia cyklu.

 

 Przygotowanie Purée:

 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W misce umieścić wiórki buraczane i mleko a następnie zmiksować blenedrem ręcznym na gładki mus.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę do Purée, dodać mus buraczany i łyżę masła a następnie całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

Podawać na ciepło z kawałkiem ugotowanej łopatki polanej obficie sosem piwnym.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty