Łopatka Wieprzowa w Piwie z Ziemniaczano – Buraczanym Purée (Crockpot / Wolnowar)
Łopatka Wieprzowa w Piwie z Ziemniaczano – Buraczanym Purée
(Crockpot
/ Wolnowar)
Łopatka
z mojego przepisu wychodzi mięciutka, delikatna i dosłownie rozpływa się w
ustach a piwny sos nadaje jej oryginalności i dodatkowego smaku. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 84 kcal
W
tym: Białka 6.71 g | Tłuszcze 3.81 g | Węglowodany 4.80 g ( w tym cukry 0.90 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 900 g łopatki wieprzowej bez kości
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki płatków czosnkowych
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 duża cebula
- 300 ml piwna jasnego
- 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 3 łyżeczki mąki pszennej typu 450
- ½ szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
Składniki
na Purée:
- 4 ziemniaki
- łyżka masła
- 4 łyżki mleka lub śmietanki
- 4 łyżki tartych buraków wiórków
Przygotowanie:
Mięso
umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem wykonać w mięsie nacięcia, umieścić
w misce i polać oliwą czosnkową. Wszystkie przyprawy wymieszać a następnie
natrzeć nimi mięso. Miskę zakryć folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
Rano
przenieść mięso do misy Wolnowaru. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do
misy z mięsem. Całość zalać bulionem oraz piwem, przykryć pokrywką i rozpocząć
proces gotowania.
Na 45
min przed końcem gotowania mięso delikatnie wyjąć z misy Wolnowaru. W szklance
wymieszać mleko z mąką tak, aby powstała jednolita mieszanka bez grudek.
Przelać mieszankę do gorącego sosu a następnie całość zmiksować blenderem ręcznym
typu żyrafa na gładki i aksamitny sos. Ponownie umieścić mięso w Wolnowarze (w
sosie), przykryć i gotować do zakończenia cyklu.
Przygotowanie
Purée:
Ziemniaki obrać i
ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W misce umieścić wiórki buraczane i
mleko a następnie zmiksować blenedrem ręcznym na gładki mus.
Ugotowane ziemniaki
odcedzić i przecisnąć przez praskę do Purée, dodać mus buraczany i łyżę masła a
następnie całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Podawać na ciepło z
kawałkiem ugotowanej łopatki polanej obficie sosem piwnym.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz