Mercìmek Çorbasi czyli Zupa Krem z Soczewicy
Mercìmek Çorbasi czyli
Zupa Krem z Soczewicy
Zupa
z soczewicy to jedna z najczęściej gotowanych zup w Turcji. Jest naprawdę
pyszna i niezastąpiona zwłaszcza w zimowe dni. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 114 kcal
W
tym: Białka 5.98 g | Tłuszcze 3.27 g | Węglowodany 13.93 g ( w tym cukry 1.01 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 2 szklanki ziaren czerwonej lub żółtej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe ziemniaki
- 2 łyżki mąki
- 1 marchewka
- ½ łyżki pasty paprykowej lub 1 łyżka koncentratu
pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 litry gorącej bulionu warzywnego lub wody
- 4 łyżki masła
Składniki
na sos:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka czerwonego chili w proszku
- 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu
pomidorowego
- w razie potrzeby odrobina wody
Przygotowanie:
Soczewicę
kilkukrotnie wypłukać w zimnej wodzie następnie odcedzić i odstawić do
odsączenia z nadmiaru wody.
Cebulę
obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce
jarzynowej na grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno
posiekać.
Na
patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebule z marchewką i czosnkiem.
Następnie dodać mąkę i całość bardzo szybko i energicznie wymieszać, aby
powstała gęsta zasmażka. Dodać chochlę bulionu i nadal mieszać. Następnie dodać
pastę paprykową lub koncentrat pomidorowy i znowu wszystko wymieszać. Przelać
całość do dużego garnka, wlać pozostały bulion, dodać odsączoną i wypłukana soczewicę,
starte ziemniaki oraz wszystkie przyprawy a następnie wszystko dokładnie
wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości soczewicy i ziemniaków.
Na
koniec całość zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa, doprawić solą i pieprzem
do smaku.
Przygotowanie sosu:
Na
patelni roztopić masło, dodać pastę paprykową lub koncentrat pomidorowy oraz
ostrą paprykę w proszku. Wszystko szybko i energicznie wymieszać. Sos powinien
mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. W razie gdyby sos był zbyt gęsty
dodać odrobinę wody.
Gorącą
zupę rozlać do miseczek i polać odrobiną czerwonego sosu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz