Mercìmek Çorbasi czyli Zupa Krem z Soczewicy

Mercìmek Çorbasi czyli 

Zupa Krem z Soczewicy


Zupa z soczewicy to jedna z najczęściej gotowanych zup w Turcji. Jest naprawdę pyszna i niezastąpiona zwłaszcza w zimowe dni. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 114 kcal

W tym: Białka 5.98 g | Tłuszcze 3.27 g | Węglowodany 13.93 g ( w tym cukry 1.01 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 2 szklanki ziaren czerwonej lub żółtej soczewicy

- 1 duża cebula

- 1 ząbek czosnku

- 2 małe ziemniaki

- 2 łyżki mąki

- 1 marchewka

- ½ łyżki pasty paprykowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 2 litry gorącej bulionu warzywnego lub wody

- 4 łyżki masła

 

 

Składniki na sos:

 

- 2 łyżki masła

- 1 łyżeczka czerwonego chili w proszku

- 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego

- w razie potrzeby odrobina wody

 

 

Przygotowanie:

 

Soczewicę kilkukrotnie wypłukać w zimnej wodzie następnie odcedzić i odstawić do odsączenia z nadmiaru wody.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebule z marchewką i czosnkiem. Następnie dodać mąkę i całość bardzo szybko i energicznie wymieszać, aby powstała gęsta zasmażka. Dodać chochlę bulionu i nadal mieszać. Następnie dodać pastę paprykową lub koncentrat pomidorowy i znowu wszystko wymieszać. Przelać całość do dużego garnka, wlać pozostały bulion, dodać odsączoną i wypłukana soczewicę, starte ziemniaki oraz wszystkie przyprawy a następnie wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości soczewicy i ziemniaków.

Na koniec całość zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa, doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Przygotowanie sosu:

 

Na patelni roztopić masło, dodać pastę paprykową lub koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę w proszku. Wszystko szybko i energicznie wymieszać. Sos powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. W razie gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę wody.

Gorącą zupę rozlać do miseczek i polać odrobiną czerwonego sosu.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty