Kurczak Miodowo – Cytrynowy z Ziemniaczanymi Talarkami i Szparagami (Crockpot / Wolnowar)

Kurczak Miodowo – Cytrynowy z Ziemniaczanymi Talarkami i Szparagami

(Crockpot / Wolnowar)


Ten przepis na miodowo – cytrynowego kurczaka z Wolnowaru można przygotować w zaledwie 3 godziny, a maksymalnie 8 godzin. Kurczak jest delikatny i bardzo aromatyczny za sprawą cytryny i czosnku. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 120 kcal

W tym: Białka 12.77 g | Tłuszcze 3.64 g | Węglowodany 7.28 g ( w tym cukry 2.53 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 duża cebula

 - 6 szt. podudzi z kurczaka – bez kości i skóry

- 5 lub 6 małych ziemniaczków

- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

 - 2 łyżki miodu

- 3 ząbki czosnku

- 1 cytryna

- 1 łyżeczka przyprawy złocistej do kurczaka

- ½ łyżeczki soli himalajskiej

- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki

- pęczek cienkich zielonych szparagów (w sezonie świeżych, poza sezonem mogą być mrożone)

 


Przygotowanie:

 

Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Jeśli mamy podudzia z kością należy je wytrybować, (czyli oddzielić mięso od kości) i usunąć skórę.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Cytrynę umyć i sparzyć wrzącą wodą, następnie zetrzeć na tarce jej skórkę a sok wycisnąć.

Małe ziemniaczki dokładnie umyć i pokroić w plastry o grubości ok 8 mm.

Szparagi - świeże wystarczy umyć i odłamać zdrewniałe końce w przypadku mrożonych należy je wcześniej rozmrozić.

W miseczce umieścić: skórkę otartą z cytryny z jej sokiem, miód, olej, wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

Na dnie misy Wolnowaru ułożyć pokrojoną cebulę. Na cebuli położyć mięso i pokrojone talarki ziemniaków. Wszystko zalać przygotowaną zalewą, przykryć pokrywkę i rozpocząć proces gotowania.


Gotować mięso przez 3 h na HIGH lub 8 h na LOW.

Na ok 40 min przed końcem cyklu na wierzchu ułożyć szparagi i dokończyć cykl gotowania.

Podawać na ciepło.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty