Kurczak Miodowo – Cytrynowy z Ziemniaczanymi Talarkami i Szparagami (Crockpot / Wolnowar)
Kurczak Miodowo – Cytrynowy z Ziemniaczanymi Talarkami i Szparagami
(Crockpot
/ Wolnowar)
Ten
przepis na miodowo – cytrynowego kurczaka z Wolnowaru można przygotować w
zaledwie 3 godziny, a maksymalnie 8 godzin. Kurczak jest delikatny i bardzo aromatyczny za sprawą cytryny i czosnku. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 120 kcal
W
tym: Białka 12.77 g | Tłuszcze 3.64 g | Węglowodany 7.28 g ( w tym cukry 2.53 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 6 szt. podudzi z kurczaka – bez kości i skóry
- 5 lub 6
małych ziemniaczków
- 2 łyżki oleju
słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka przyprawy złocistej do kurczaka
- ½ łyżeczki
soli himalajskiej
- ½ łyżeczki
świeżo mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
-
pęczek
cienkich zielonych szparagów (w sezonie świeżych, poza sezonem mogą być
mrożone)
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Jeśli
mamy podudzia z kością należy je wytrybować, (czyli oddzielić mięso od kości) i
usunąć skórę.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Cytrynę umyć i sparzyć wrzącą wodą, następnie zetrzeć
na tarce jej skórkę a sok wycisnąć.
Małe ziemniaczki dokładnie umyć i pokroić w plastry o
grubości ok 8 mm.
Szparagi - świeże wystarczy umyć i odłamać zdrewniałe
końce w przypadku mrożonych należy je wcześniej rozmrozić.
W miseczce umieścić: skórkę otartą z cytryny z jej
sokiem, miód, olej, wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Na dnie misy Wolnowaru ułożyć pokrojoną cebulę. Na
cebuli położyć mięso i pokrojone talarki ziemniaków. Wszystko zalać
przygotowaną zalewą, przykryć pokrywkę i rozpocząć proces gotowania.
Na ok 40 min przed końcem cyklu na wierzchu ułożyć
szparagi i dokończyć cykl gotowania.
Podawać na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz