Konfitura Śliwkowa (Crockpot / Wolnowar)
Konfitura Śliwkowa
(Crockpot
/ Wolnowar)
Idealny
dodatek do świeżego pieczywa, ciast czy naleśników. Przygotowanie konfitury w
Wolnowarze jest bajecznie proste i niesamowicie wygodne. Wystarczy wszystko jeden
raz wymieszać i na kilka godzin zapomnieć o tym, że robimy konfiturę. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 87 kcal
W
tym: Białka 0.55 g | Tłuszcze 0.48 g | Węglowodany 19.89 g (w tym cukry 18.61 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych świeżych lub mrożonych śliwek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- soku z 1
cytryny
Przygotowanie:
Świeże śliwki umyć i usunąć z nich pestki, mrożone rozmrozić.
Następnie pokroić owoce na mniejsze kawałki i umieścić w misie Wolnowaru. Dodać
cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i rozpocząć proces
gotowania.
Gotować całość (bez przykrycia) przez ok 3 h na HIGH lub
ok 6 h na LOW.
Gdy masa zredukuje się o ok ½, poprzekładać gorącą konfiturę
do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwracając słoiczki
do góry dnem odstawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz