Jerozolimskie Bajgle
Jerozolimskie Bajgle
Nie ma nic lepszego jak świeży, mięciutki, ze złotą i chrupiącą skórką bajgiel na śniadanie np.: z domową konfiturą lub pyszną wędliną. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 120 g): 353 kcal
W
tym: Białka 10.06 g | Tłuszcze 10.27 g | Węglowodany 53.81 g (w tym cukry 6.20 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 250 ml mleka 3,2%
- 125 ml wody
- 10 g drożdży instant
- 60 g oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru
- 550 g mąki typu 650
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 3 łyżki ziaren sezamu lub suchego maku
Przygotowanie:
Wodę
i mleko wymieszać ze sobą i podgrzać do ok 35°C
Podgrzane
mleko z wodą przelać do misy miksera. Dodać drożdże, olej, cukier i delikatnie
wymieszać. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić na 10 minut, aby drożdże
podjęły pracę.
Do
wyrośniętego rozczynu dodać przesianą mąkę i sól. Przy pomocy haka do ciast wyrobić
gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiać przez min 10 min). Ciasto powinno lekko
klejące.
Następnie
przykryć miskę folią spożywczą i odstawić misę w ciepłe miejsce na ok 30 min do
wyrośnięcia.
Dwie
duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na blat podsypany lekko mąką. Ciasto podzielić na 8 równych części.
Zrolować każdy kawałek ciasta w gruby wałeczek o długości około 40 cm. Połączyć
końce wałeczka ze sobą tworząc okrąg z dziurą w środku.
Układać
bułeczki na blaszkach w równych odstępach, aby zostawić miejsce na wyrośnięcie
(po 4 sztuki na blachę).
Każdego
bajgla posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem lub suchym makiem. Blachy
przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30
min.
W
międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175°C.
Gdy
bułeczki wyrosną, blachy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12-15
minut lub do momentu, aż bułeczki będą złotobrązowe.
Po
upieczeniu ostudzić na kratce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz