Jerozolimskie Bajgle

 Jerozolimskie Bajgle 


Nie ma nic lepszego jak świeży, mięciutki, ze złotą i chrupiącą skórką bajgiel na śniadanie np.: z domową konfiturą lub pyszną wędliną.  Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 120 g): 353 kcal

W tym: Białka 10.06 g | Tłuszcze 10.27 g | Węglowodany 53.81 g (w tym cukry 6.20 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 250 ml mleka 3,2%

- 125 ml wody

- 10 g drożdży instant

- 60 g oleju rzepakowego

- 3 łyżki cukru

- 550 g mąki typu 650

- 1 łyżeczka soli

- 1 duże jajko

- 3 łyżki ziaren sezamu lub suchego maku

 


Przygotowanie:

 

Wodę i mleko wymieszać ze sobą i podgrzać do ok 35°C

Podgrzane mleko z wodą przelać do misy miksera. Dodać drożdże, olej, cukier i delikatnie wymieszać. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić na 10 minut, aby drożdże podjęły pracę.

Do wyrośniętego rozczynu dodać przesianą mąkę i sól. Przy pomocy haka do ciast wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiać przez min 10 min). Ciasto powinno lekko klejące.

Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić misę w ciepłe miejsce na ok 30 min do wyrośnięcia.

Dwie duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany lekko mąką. Ciasto podzielić na 8 równych części. Zrolować każdy kawałek ciasta w gruby wałeczek o długości około 40 cm. Połączyć końce wałeczka ze sobą tworząc okrąg z dziurą w środku.

Układać bułeczki na blaszkach w równych odstępach, aby zostawić miejsce na wyrośnięcie (po 4 sztuki na blachę).

Każdego bajgla posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem lub suchym makiem. Blachy przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 min.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175°C.

Gdy bułeczki wyrosną, blachy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12-15 minut lub do momentu, aż bułeczki będą złotobrązowe.

Po upieczeniu ostudzić na kratce.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty