Gołąbki w Sosie Pomidorowym

Gołąbki w Sosie Pomidorowym


Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Choć proces przygotowania jest dość czasochłonny to samo danie warte jest tego, aby poświęcić mu ten czas.  Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 107 kcal

W tym: Białka 5.83 g | Tłuszcze 5.65 g | Węglowodany 7.16 g (w tym cukry 3.45 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 kg mielonego mięsa z łopatki

- 2 łyżki masła klarowanego

- 2 cebule

- 150 g białego ryżu

- 1 duża biała kapusta na gołąbki

- 1 łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1½ łyżeczki suszonego majeranu

- 3 kulki ziela angielskiego

- 2 liście laurowe

- kilka kulek czarnego pieprzu

- 1 łyżka Vegety

 

 

Składniki na sos pomidorowy:

 

- 700 ml passaty pomidorowej lub pomidorów w puszcze

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 duża cebula

- 1 łyżka masła klarowanego

- 1½ wody z gotowanych gołąbków lub bulionu warzywnego

- ok 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka śmietanki do zup 18%

- 1 łyżka cukru

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka suszonego majeranku

- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki

- szczypta ostrej papryki

- ¾ szklanki zimnej wody



Przygotowanie:

 

Z kapusty przy pomocy ostrego noża usunąć głąb. Umieścić główkę kapusty w dużym i szerokim garnku, zalać wodą i zagotować. Od momentu zagotowania się wody, zmniejszyć moc palnika i gotować całość przez ok 10 – 15 min.

Sprawdzić delikatnie czy liście kapusty swobodnie zaczynają się oddzielać, jeśli tak to ostrożnie wyjąć kapustę z garnka (wodę, w której się gotowała zostawić). Pojedynczo zdejmować liście i odkładać na talerz, aby lekko przestygły.

W osobnym garnku ugotować ryż.

Mięso umyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Cebule obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.

Do zmielonego mięsa dodać ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę, przyprawy (sól, pieprz, majeranek) i całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

Na przestudzone liście kapusty nakładać po ok 1 czubatej łyżce farszu (w zależności jak duże są liście) i zawijać jak krokiety.

Dno dużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i układać na nich dość ciasno zwinięte gołąbki.

Gdy wszystkie gołąbki będą już w garnku, wierz przykryć także kilkoma liśćmi kapusty. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz Vegetę a następnie zalać całość wodą, w której gotowana była kapusta. Gołąbki muszą być w całości zanurzone w wywarze.

Garnek przykryć pokrywką i gotować wszystko na małej mocy palnika przez ok 2 - 2½ h aż kapusta będzie całkowicie miękka.

Po ugotowaniu gołąbki delikatnie przełożyć do innego garnka. Wywar, w którym były gotowane przecedzić przez sito i przygotować na jego bazie sos pomidorowy.

 





Przygotowanie sos pomidorowego:

 

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na złoty kolor na klarowanym maśle.

Do wywaru z gotowanych gołąbków dodać Passatę pomidorową lub pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, podsmażoną cebulkę, cukier i wszystkie przyprawy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika na minimum.

W szklance wymieszać dokładnie zimną wodę z mąką tak, aby powstała jednolita masa bez grudek. Przelać mieszankę do gorącego wywaru i intensywnie mieszając trzepaczką gotować przez chwilę aż sos się zagęści. Dodać trochę śmietany do zup i sosów a następnie wszystko ponownie wymieszać.

Aby uzyskać gładki, jednolity i aksamitny sos całość należy zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa.

Gotowym sosem zalać ugotowane gołąbki. Całość chwilę pogotować na małej mocy palnika, aby gołąbki nabrały ciepła a następnie podawać z ulubionymi dodatkami lub samodzielnie z obfitą chochlą sosu.  



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty