Dyniowe Rogaliki z Konfiturą Śliwkową i Kruszonką
Dyniowe Rogaliki
z Konfiturą Śliwkową i Kruszonką
Aromatyczne,
mięciutkie i bardzo delikatne rogaliki dyniowe z konfiturą śliwkową i chrupiącą
kruszonką to coś tak pysznego, że trudno im się oprzeć. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 134 g): 382 kcal
W
tym: Białka 7.50 g | Tłuszcze 15.42 g | Węglowodany 53.15 g ( w tym cukry 16.43
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej typu 650
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru pudru
- 130 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki purée z pieczonej
dyni
http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2022/11/puree-z-pieczonej-dyni.html
Składniki
na kruszonkę:
- 120 g mąki typu 450
- 60 g cukru
- 60 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 1 rozkłócone jajko do nasmarowania rogalików
- 1 duży lub 2 małe słoiczki konfitury śliwkowej
Przygotowanie:
Przygotować
prosty rozczyn: do miski wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru
pudru oraz purée z pieczonej dyni. Całość dokładnie wymieszać. Wkruszyć świeże
drożdże i ponownie wymieszać. Miseczkę przykryć bawełnianą ściereczką i
odstawić na ok 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę
ze szczyptą soli przesiać do misy robota kuchennego. Następnie dodać wyrośnięty
rozczyn, aromat waniliowy, jajko, miękkie masło i pozostały cukier.
Rozpocząć
wyrabianie ciasta. Ciasto należy wyrabiać przez ok 5-7 min do momentu aż stanie
się sprężyste i nie będzie kleić się już do ścianek miski oraz rąk. Miskę
przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 h w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 12 równych kulek ciasta
(wychodzi ok ± 96 g na każdą kulkę).
Po kolei każdą kulkę bardzo krótko
zagnieć, rozpłaszcz dłońmi na okrągły placek o grubości ok ½ cm. Na ⅓ ciasta (w jego dolnej części) nałożyć 1
łyżkę konfitury. Zawinąć dolny kawałek ciasta do środka na kształt pieroga i
dokładnie skleić w miejscu łączenia ciasta, pozostawiając ok ⅔ ciasta do zrobienia ozdobnych nacięć i zawinięcia
rogala. Przy pomocy ostrego noża lub radełka wykonać w wolnej części ciasta podłużne
nacięcia, ale pilnować, aby nie przeciąć go na brzegach. Część ciasta z konfiturą
zacząć zakręcać na ponacinaną część ciasta a następnie uformować na kształt półksiężyca
i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (patrz zdjęcia poniżej).
Czynność powtórzyć z każdą kolejną kulką ciasta.
Blachę
przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W
tym czasie rozgrzać piekarnik do 190°C i przygotować kruszonkę.
Na
blat lub do miski wsypać mąkę, dodać cukier oraz pokrojone w drobną kostkę lub
starte na tarce zimne masło. Palcami mieszać i rozcierać wszystkie składniki aż
zaczną powstawać małe grudki ciasta.
Wyrośnięte
rogaliki posmarować cienką warstwą rozkłóconego jajka, obficie posypać
kruszonką a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25
min. Gdyby rogaliki zbyt szybko się rumieniły należy natychmiast przykryć je
kawałkiem folii aluminiowej, aby nie spiekły się zbyt mocno a kruszonka się nie
spaliła.
Po upieczeniu wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pudełku w suchym miejscu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz